Vznik hydroxykarbonylových a dikarbonylových sloučenin při degradaci monosacharidů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019257" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019257 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Formation of hydroxycarbonyl and dicarbonyl compounds during degradation of monosaccharides
Popis výsledku v původním jazyce
The formation of hydroxycarbonyl and dicarbonyl compounds from monosaccharides (glucose, fructose, arabinose, glyceraldehyde, and 1,3-dihydroxyacetone) was studied in three different model systems comprising an aqueous and alkaline solution of potassiumperoxodisulfate (K2S2O8), and a solution of sodium hydroxide, respectively. In total, six hydroxycarbonyl (in the form of O-ethyloximes) and six dicarbonyl compounds (as quinoxaline derivatives) were identified by GC/MS. Acetol, glycolaldehyde, 1,3-dihydroxyacetone, methylglyoxal, and glyoxal were the most abundant low molecular weight carbonyls. Within the model systems studied, the yield of hydroxycarbonyl and dicarbonyl compounds was 0.32-4.90% (n/n) and 0.35-9.81% (n/n), respectively. The yield of dicarbonyls was higher than that of hydroxycarbonyls only in aqueous solution of K2S2O8 and in the other two model systems an inverse ratio of these two carbonyls was found. For the first time, ethylglyoxal was identified as a sugar degrad
Název v anglickém jazyce
Formation of hydroxycarbonyl and dicarbonyl compounds during degradation of monosaccharides
Popis výsledku anglicky
The formation of hydroxycarbonyl and dicarbonyl compounds from monosaccharides (glucose, fructose, arabinose, glyceraldehyde, and 1,3-dihydroxyacetone) was studied in three different model systems comprising an aqueous and alkaline solution of potassiumperoxodisulfate (K2S2O8), and a solution of sodium hydroxide, respectively. In total, six hydroxycarbonyl (in the form of O-ethyloximes) and six dicarbonyl compounds (as quinoxaline derivatives) were identified by GC/MS. Acetol, glycolaldehyde, 1,3-dihydroxyacetone, methylglyoxal, and glyoxal were the most abundant low molecular weight carbonyls. Within the model systems studied, the yield of hydroxycarbonyl and dicarbonyl compounds was 0.32-4.90% (n/n) and 0.35-9.81% (n/n), respectively. The yield of dicarbonyls was higher than that of hydroxycarbonyls only in aqueous solution of K2S2O8 and in the other two model systems an inverse ratio of these two carbonyls was found. For the first time, ethylglyoxal was identified as a sugar degrad
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC%20125" target="_blank" >OC 125: Charakterizace a vlastnosti významných produktů Maillardovy reakce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
119-130
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—