Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vznik hydroxykarbonylových a dikarbonylových sloučenin při degradaci monosacharidů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019257" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019257 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Formation of hydroxycarbonyl and dicarbonyl compounds during degradation of monosaccharides

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The formation of hydroxycarbonyl and dicarbonyl compounds from monosaccharides (glucose, fructose, arabinose, glyceraldehyde, and 1,3-dihydroxyacetone) was studied in three different model systems comprising an aqueous and alkaline solution of potassiumperoxodisulfate (K2S2O8), and a solution of sodium hydroxide, respectively. In total, six hydroxycarbonyl (in the form of O-ethyloximes) and six dicarbonyl compounds (as quinoxaline derivatives) were identified by GC/MS. Acetol, glycolaldehyde, 1,3-dihydroxyacetone, methylglyoxal, and glyoxal were the most abundant low molecular weight carbonyls. Within the model systems studied, the yield of hydroxycarbonyl and dicarbonyl compounds was 0.32-4.90% (n/n) and 0.35-9.81% (n/n), respectively. The yield of dicarbonyls was higher than that of hydroxycarbonyls only in aqueous solution of K2S2O8 and in the other two model systems an inverse ratio of these two carbonyls was found. For the first time, ethylglyoxal was identified as a sugar degrad

  • Název v anglickém jazyce

    Formation of hydroxycarbonyl and dicarbonyl compounds during degradation of monosaccharides

  • Popis výsledku anglicky

    The formation of hydroxycarbonyl and dicarbonyl compounds from monosaccharides (glucose, fructose, arabinose, glyceraldehyde, and 1,3-dihydroxyacetone) was studied in three different model systems comprising an aqueous and alkaline solution of potassiumperoxodisulfate (K2S2O8), and a solution of sodium hydroxide, respectively. In total, six hydroxycarbonyl (in the form of O-ethyloximes) and six dicarbonyl compounds (as quinoxaline derivatives) were identified by GC/MS. Acetol, glycolaldehyde, 1,3-dihydroxyacetone, methylglyoxal, and glyoxal were the most abundant low molecular weight carbonyls. Within the model systems studied, the yield of hydroxycarbonyl and dicarbonyl compounds was 0.32-4.90% (n/n) and 0.35-9.81% (n/n), respectively. The yield of dicarbonyls was higher than that of hydroxycarbonyls only in aqueous solution of K2S2O8 and in the other two model systems an inverse ratio of these two carbonyls was found. For the first time, ethylglyoxal was identified as a sugar degrad

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/OC%20125" target="_blank" >OC 125: Charakterizace a vlastnosti významných produktů Maillardovy reakce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    119-130

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus