Tvrdost komerční potravinářské pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021086" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021086 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tvrdost komerční potravinářské pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Komerční pšenice ze šesti lokalit ve středních Čechách ze sklizní 2006 a 2007 byly použity pro měření tvrdosti zrna PSI metodou. Vzorky byly nejprve hodnoceny pomocí standardních znaků (objemová hmot-nost, obsah mokrého lepku a bílkovin, Zelenyho test, číslo poklesu) a následně semlety na laboratorních mlýnech FQC 109 a CD 1 Chopin, kdy byla vypočtena výtěžnost mouky. Podle PSI výsledků 80% vzorků komerční potravinářské pšenice lze hodnotit jako středně tvrdé (PSI 17-20 %). Mezi PSI tvrdostí a obsa-hembílkovin byla prokázána středně silná korelační závislost (0,316), stejně jako mezi výtěžnostmi mouk z obou laboratorních mlýnů.
Název v anglickém jazyce
Commercial food wheat hardness
Popis výsledku anglicky
Commercial wheat from 6 Czech planting sites and two crop years (2006 and 2007) were used for grain hardness measurement by PSI method. Samples were at first characterised by means of standard traits (test weight, wet gluten and protein content, Zeleny?svalue, Falling Number), and then milled at laborato-ry mills FQC 109 and CD 1 Chopin with flour yield assessment. The results showed that nearly 80% of samples from both growing seasons fall in medium hard category (PSI 17-20%). Correlations between kernel hardness and the wheat quality parameters were calculated. Moderate relations were found as be-tween PSI hardness and protein content (0.316), so between flour yields from both mills (0.554).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlynářské noviny
ISSN
1214-6374
e-ISSN
—
Svazek periodika
XIX
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—