Charakterizace monomerních a oligomerních flavan-3-olů ječmene a sladu pomocí kapalinové chromatografie s UV a hmotnostní detekcí s elektrosprejovou ionizací
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021106" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021106 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Characterization of monomeric and oligomeric flavan-3-ols from barley and malt by liquid chromatography-ultraviolet detection-electrospray ionization mass spectrometry
Popis výsledku v původním jazyce
The pattern of the monomeric and oligomeric flavan-3-ols for 10 barley varieties and the corresponding malts were identified and quantified using high-performance liquid chromatography?ultraviolet detection?electrospray ion trap mass spectrometry. The Folin?Ciocalteau and the vanillin spectrophotometric assays were used for the assessment of the total polyphenol and total flavan-3-ol content, respectively, and the antioxidant activity was determined as the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging activity and the ferricyanide reducing power. Catechin and prodelphinidin B3 were respectively the major monomeric and dimeric flavan-3-ols. Moreover, prodelphinidin B3 was shown to be the main contributor for the radical scavenging activity both for barley and malt.
Název v anglickém jazyce
Characterization of monomeric and oligomeric flavan-3-ols from barley and malt by liquid chromatography-ultraviolet detection-electrospray ionization mass spectrometry
Popis výsledku anglicky
The pattern of the monomeric and oligomeric flavan-3-ols for 10 barley varieties and the corresponding malts were identified and quantified using high-performance liquid chromatography?ultraviolet detection?electrospray ion trap mass spectrometry. The Folin?Ciocalteau and the vanillin spectrophotometric assays were used for the assessment of the total polyphenol and total flavan-3-ol content, respectively, and the antioxidant activity was determined as the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging activity and the ferricyanide reducing power. Catechin and prodelphinidin B3 were respectively the major monomeric and dimeric flavan-3-ols. Moreover, prodelphinidin B3 was shown to be the main contributor for the radical scavenging activity both for barley and malt.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Chromatography A
ISSN
0021-9673
e-ISSN
—
Svazek periodika
1189
Číslo periodika v rámci svazku
1-2
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000255698000040
EID výsledku v databázi Scopus
—