Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Separace fází tukových násad

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021124" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021124 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Separace fází tukových násad

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývá separací kapalné a pevné fáze modelové tukové násady, která obsahuje různý podíl strukturního tuku, což byl plně ztužený bezerukový řepkový olej a kapalný podíl tvořil slunečnicový olej. Jako emulgátor byly použity různé monoacylglyceroly. Separace kapalné a pevná fáze se prováděla dvěmi metodami, na porézních destičkách (o porozitě 10-1 ? 100 ?m) a odstředěním obou fází. V jednotlivých fázích bylo vysokoteplotní plynovou chromatografií s plamenově-ionizačním detektorem stanoveno množství emulgátoru. Separace fází na porézních destičkách se ukázala jako efektivnější metoda a potvrdilo se, že adsorpce emulgátoru na pevnou fázi závisí na triacylglycerolovém složení strukturního tuku.

  • Název v anglickém jazyce

    Phases separation in fat blends

  • Popis výsledku anglicky

    In this thesis was studied the separation of liquid and solid phases in model fat blends. The model fat blends contained different rate of structured fat (fully hydrogenated zero-erucic rapeseed oil) and liquid oil (sunflower oil). As the emulsifiers were used various monoacylglyceroles. Two methods of separation of the phases were used ? separation on porous plate (size of poruses 10-1 ? 100 ?m) and separation by the centrifuge. In the solid and liquid phases was determined amount of emulsifier by thehigh temperature gas chromatography with flame-ionization detector. More effectively was separation on porous plate. It was confirmed that adsorption of emulsifier on solid phase depend on triacylglyceroles composition of structured fat.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek XLVI. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků

  • ISBN

    978-80-86238-54-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Odborná skupina pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Valtice

  • Datum konání akce

    14. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku