Separace fází tukových násad
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021124" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021124 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Separace fází tukových násad
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá separací kapalné a pevné fáze modelové tukové násady, která obsahuje různý podíl strukturního tuku, což byl plně ztužený bezerukový řepkový olej a kapalný podíl tvořil slunečnicový olej. Jako emulgátor byly použity různé monoacylglyceroly. Separace kapalné a pevná fáze se prováděla dvěmi metodami, na porézních destičkách (o porozitě 10-1 ? 100 ?m) a odstředěním obou fází. V jednotlivých fázích bylo vysokoteplotní plynovou chromatografií s plamenově-ionizačním detektorem stanoveno množství emulgátoru. Separace fází na porézních destičkách se ukázala jako efektivnější metoda a potvrdilo se, že adsorpce emulgátoru na pevnou fázi závisí na triacylglycerolovém složení strukturního tuku.
Název v anglickém jazyce
Phases separation in fat blends
Popis výsledku anglicky
In this thesis was studied the separation of liquid and solid phases in model fat blends. The model fat blends contained different rate of structured fat (fully hydrogenated zero-erucic rapeseed oil) and liquid oil (sunflower oil). As the emulsifiers were used various monoacylglyceroles. Two methods of separation of the phases were used ? separation on porous plate (size of poruses 10-1 ? 100 ?m) and separation by the centrifuge. In the solid and liquid phases was determined amount of emulsifier by thehigh temperature gas chromatography with flame-ionization detector. More effectively was separation on porous plate. It was confirmed that adsorption of emulsifier on solid phase depend on triacylglyceroles composition of structured fat.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek XLVI. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
ISBN
978-80-86238-54-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Odborná skupina pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Valtice
Datum konání akce
14. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—