Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Distribuce emulgátoru v tukových disperzích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021173" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021173 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Distribuce emulgátoru v tukových disperzích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byla zkoumána distribuce emulgátoru mezi pevnou a kapalnou fází tukových násad. Modelové tukové násady obsahovaly různý podíl strukturního tuku, což byl plně ztužený bezerukový řepkový olej, kapalný podíl byl tvořen slunečnicovým olejem. Použitými emulgátory byly monokaprinoylglycerol, monolauroylglycerol, monomyristoylglycerol, monopalmitoylglycerol, monostearoylglycerol, monooleoylglycerol, monoarachoylglycerol a monobehenoylglycerol. Separace kapalné a pevná fáze se prováděla dvěmi metodami, na porézních destičkách a odstředěním obou fází. Zastoupení emulgátorů v jednotlivých fázích se stanovilo pomocí vysokoteplotní plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem, jako vnitřní standard byl použit methylester kyseliny kaprinové. Jako efektivnější se prokázala separace na porézních destičkách a potvrdilo se, že adsorpce emulgátoru na pevnou fázi tukové násady závisí na triacylglycerolovém složení strukturního tuku.

  • Název v anglickém jazyce

    Emulsifier distribution in fat dispersion

  • Popis výsledku anglicky

    It was studied distribution of emulsifier between solid and liquid phases of the fat blends. The model fat blends contained different rate structured fat (fully hydrogenated zero-erucic rapeseed oil) and liquid oil (sunflower oil). As the emulsifiers were used various monoacylglyceroles (monocaprinoylglycerol, monolauroylglycerol, monomyristoylglycerol, monopalmitoylglycerol, monostearoylglycerol, monooleoylglycerol, monoarachoylglycerol and monobehenoylglycerol). There were used two methods to separation of the phases ? separation on porous plate and separation by the centrifuge. Amount of emulsifier was determined by the high temperature gas chromatography with flame-ionization detector, as an inner standard was used capric acid methyl ester. More effectively was separation on porous plate. It was confirmed that the triacylglyceroles composition of structured fat affect the adsorption of emulsifier on solid phases of fat blend.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek 39. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Datum konání akce

    26. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku