Dosledovatelnost výrobku na základě instrumentální analýzy.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021141" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021141 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dosledovatelnost výrobku na základě instrumentální analýzy.
Popis výsledku v původním jazyce
Dosledovatelnost výrobků je komplexní systém kontroly jakosti, který je zakotven mimo jiné v Evropské legislativě. Účelem dosledovatelnosti potravinářského výrobku od suroviny ke spotřebiteli je schopnost dodavatele, výrobce nebo odpovědného nezávisléhoorgánu identifikovat konkrétní šarže výrobků, které mohou být hrozbou na základě zjištěných nevhodných výrobních postupů, vstupních surovin či jiných parametrů, přímo ovlivňujících charakter výrobku. Cílem práce bylo navržení metodiky pro prokázání původu a výrobce pekárenského výrobku za podmínek, že výše uvedený systém nefunguje. Postup je založen na vizuálním posouzení vzorků, analýze obrazu, chemickém rozboru (sušina, bílkoviny, tuk, organické kyseliny, minerální látky), NIR spektroskopii a statistickém zpracování výsledků. Pro konkrétní výrobek pšenično-žitného chleba (třístupňové vedení kvasů) byl na základě vizuálního posouzení (tvaru, míry posypu, otisku ošatky a kmínování), analýzy obrazu na řezu (tvaru, velikosti a umístění pó
Název v anglickém jazyce
Traceability based on the instrumental analyses.
Popis výsledku anglicky
In food processing, the term traceability refers to the recording through means of barcodes & other tracking media, all movement of product and steps within the production process. One of the key reasons this is such a critical point is in instances where an issue of contamination arises, and a recall is required. Traceability within the food processing industry is also utilised to identify key high production & quality areas of a business, versus those of low return, and where points in the productionprocess may be improved. The aim of the work was to evaluate the methodology for the proving the origin of bakery product, in the case that the traceability system fails. It was based on the sensory analyses, image analyses, chemical evaluation ( dry matter, proteins, fat, organic acids, mineral compounds), NIR spectroscopy and chemometry.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z XXXVIII.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—