Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dosledovatelnost výrobku na základě instrumentální analýzy.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021141" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021141 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dosledovatelnost výrobku na základě instrumentální analýzy.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dosledovatelnost výrobků je komplexní systém kontroly jakosti, který je zakotven mimo jiné v Evropské legislativě. Účelem dosledovatelnosti potravinářského výrobku od suroviny ke spotřebiteli je schopnost dodavatele, výrobce nebo odpovědného nezávisléhoorgánu identifikovat konkrétní šarže výrobků, které mohou být hrozbou na základě zjištěných nevhodných výrobních postupů, vstupních surovin či jiných parametrů, přímo ovlivňujících charakter výrobku. Cílem práce bylo navržení metodiky pro prokázání původu a výrobce pekárenského výrobku za podmínek, že výše uvedený systém nefunguje. Postup je založen na vizuálním posouzení vzorků, analýze obrazu, chemickém rozboru (sušina, bílkoviny, tuk, organické kyseliny, minerální látky), NIR spektroskopii a statistickém zpracování výsledků. Pro konkrétní výrobek pšenično-žitného chleba (třístupňové vedení kvasů) byl na základě vizuálního posouzení (tvaru, míry posypu, otisku ošatky a kmínování), analýzy obrazu na řezu (tvaru, velikosti a umístění pó

  • Název v anglickém jazyce

    Traceability based on the instrumental analyses.

  • Popis výsledku anglicky

    In food processing, the term traceability refers to the recording through means of barcodes & other tracking media, all movement of product and steps within the production process. One of the key reasons this is such a critical point is in instances where an issue of contamination arises, and a recall is required. Traceability within the food processing industry is also utilised to identify key high production & quality areas of a business, versus those of low return, and where points in the productionprocess may be improved. The aim of the work was to evaluate the methodology for the proving the origin of bakery product, in the case that the traceability system fails. It was based on the sensory analyses, image analyses, chemical evaluation ( dry matter, proteins, fat, organic acids, mineral compounds), NIR spectroscopy and chemometry.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z XXXVIII.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    26. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku