Kvalita a autenticita medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021142" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021142 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita a autenticita medu
Popis výsledku v původním jazyce
Problematika kvality a autenticity medu je v současné době velmi aktuální. Dovozem levných a často ne zcela kvalitních medů ze zemí mimo EU dochází k poškozování nejenom spotřebitelů ale v neposlední řadě i vyspělého českého včelařství. O závažnosti tétoproblematiky svědčí i velký zájem kontrolních orgánů o tuto problematiku. Cílem příspěvku je zhodnotit možnosti detekce autenticity medů. U vybraného souboru medů byl vedle běžných legislativou požadovaných parametrů měřeny i sofistikovanější parametry,které jsou využívány k detekci autenticity medu teprve v poslední době; jedná se o stanovení minoritních cukrů a těkavých látek. Studována byla také problematika určení enzymové aktivity enzymů diastázy a invertázy. Naměřená data byla zpracována pokročilými metodami statistické analýzy.
Název v anglickém jazyce
Quality and authenticity of honey
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to propose methods for the evaluation of honey quality and authenticity. The work was focused on the determination of volatile compounds detected by SPME followed by gas chromatography coupled to mass spectrometry to verify botanical origin of honey. Profile of saccharides was determined by HPLC-RI, the contents of monosaccharides fructose and glucose, the disaccharides saccharose, turanose, maltose, trehalose and melibiose was established. Diastase activity is a honey quality parameter used to determine if the honey has been heated during processing. Diastase aktivity was measured after Schade and with Phadebas. The aim of this work was to compare these two methods and find out, if the addition of enzyme ?-amylase improve valuehoney diastase activity.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z XXXVIII.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
300
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—