Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita a autenticita medu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021142" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021142 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita a autenticita medu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Problematika kvality a autenticity medu je v současné době velmi aktuální. Dovozem levných a často ne zcela kvalitních medů ze zemí mimo EU dochází k poškozování nejenom spotřebitelů ale v neposlední řadě i vyspělého českého včelařství. O závažnosti tétoproblematiky svědčí i velký zájem kontrolních orgánů o tuto problematiku. Cílem příspěvku je zhodnotit možnosti detekce autenticity medů. U vybraného souboru medů byl vedle běžných legislativou požadovaných parametrů měřeny i sofistikovanější parametry,které jsou využívány k detekci autenticity medu teprve v poslední době; jedná se o stanovení minoritních cukrů a těkavých látek. Studována byla také problematika určení enzymové aktivity enzymů diastázy a invertázy. Naměřená data byla zpracována pokročilými metodami statistické analýzy.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality and authenticity of honey

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the work was to propose methods for the evaluation of honey quality and authenticity. The work was focused on the determination of volatile compounds detected by SPME followed by gas chromatography coupled to mass spectrometry to verify botanical origin of honey. Profile of saccharides was determined by HPLC-RI, the contents of monosaccharides fructose and glucose, the disaccharides saccharose, turanose, maltose, trehalose and melibiose was established. Diastase activity is a honey quality parameter used to determine if the honey has been heated during processing. Diastase aktivity was measured after Schade and with Phadebas. The aim of this work was to compare these two methods and find out, if the addition of enzyme ?-amylase improve valuehoney diastase activity.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z XXXVIII.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    300

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    26. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku