Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

A comparison of the Schade and Phadebas methods for determining diastase activity in honey

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43876549" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43876549 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A comparison of the Schade and Phadebas methods for determining diastase activity in honey

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this work was to assess methods for determining diastase activity in honey. Eight samples of honey from the retail network and 48 blends of honey with syrups (Apifood and Apivital) were tested using the Schade method and the Phadebas enzyme method. One of the eight samples of honey failed to meet the requirements of the Decree No. 76/2003 Coll. Diastase activity values of 11.13 units according to Schade, though 7.61 Schade units according to the Phadebas method, were measured in this sample. The two methods produced different diastase activity values, with the values according to Phadebas being on average 12.48% lower. A statistically significant difference (p &lt; 0.05) was found between the methods. The cause of this difference in the results produced by the methods used was probably enzyme substráte specificity ? the specific properties of the starch used as a substrate. The Schade method can be recommended for testing a small number of samples, while the Phadebas method is more suitable for serial analyses.

  • Název v anglickém jazyce

    A comparison of the Schade and Phadebas methods for determining diastase activity in honey

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to assess methods for determining diastase activity in honey. Eight samples of honey from the retail network and 48 blends of honey with syrups (Apifood and Apivital) were tested using the Schade method and the Phadebas enzyme method. One of the eight samples of honey failed to meet the requirements of the Decree No. 76/2003 Coll. Diastase activity values of 11.13 units according to Schade, though 7.61 Schade units according to the Phadebas method, were measured in this sample. The two methods produced different diastase activity values, with the values according to Phadebas being on average 12.48% lower. A statistically significant difference (p &lt; 0.05) was found between the methods. The cause of this difference in the results produced by the methods used was probably enzyme substráte specificity ? the specific properties of the starch used as a substrate. The Schade method can be recommended for testing a small number of samples, while the Phadebas method is more suitable for serial analyses.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso International

  • ISSN

    1805-5281

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    119-122

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus