Zhodnocení metod pro stanovení diastatické aktivity v medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874515" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874515 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení metod pro stanovení diastatické aktivity v medu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnocení metod pro stanovení diastatické aktivity medu. Bylo vyšetřeno 8 vzorků medu z tržní sítě a 48 směsí medu se sirupy Apifood a Apivital za pomoci Schadeho metody a enzymové metody Phadebas. Z osmi vzorků medu jeden nevyhověl požadavkům Vyhlášky č. 76/2003 Sb.. U tohoto vzorku byly naměřeny hodnoty aktivity diastázy 11,13 stupňů dle Schadeho, ale dle metody Phadebas 7,61 stupňů dle Schadeho. Oběma metodami byly získány rozdílné hodnoty aktivity diastázy, podle Phadebas byla průměrně o 12,48 % nižší. Mezi metodami byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p<0,05). Předpokládáme, že příčinou rozdílu ve výsledcích použitých metod byla pravděpodobně substrátová specifita enzymu, tedy konkrétní vlastnosti škrobu, který byl použit jako substrát. Metodu dle Schadeho lze doporučit pro vyšetření menšího počtu vzorků, metoda Phadebas se spíše hodí pro sériové analýzy.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of methods for the determination of diastase activity in honey
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was the evaluation of methods for the determination of diastase activity in honey. Together eight samples of honey collected from the market and forty eight samples of mixtures of honey with syrups Apifood and Apivital were tested with Schade method and enzyme Phadebas method. Out of eight honey samples one did not comply requirements of Notice nr. 76/2003. The values of diastase activity were 11.13 Schade units according to Schade method and 7.61 Schade units according to Phadebas method. With both methods were obtained different values of diastase activity, with Phadebas around 12.48 % lower. Statistically significant difference between these two methods can be observed (p<0.05). The considerable difference, in results obtained by these two methods, was cause probably by the substrate specificity of the enzyme, which in this case was starch used as a substrate. The method according Schade can be recommended for the examination of a small number of samples, method Phadebas is more suited for serial analysis.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
298-301
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—