Možnosti konzervace mléčných výrobků nativními mastnými kyselinami a jejich deriváty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021144" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021144 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti konzervace mléčných výrobků nativními mastnými kyselinami a jejich deriváty
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo otestovat antimikrobiální vlastnosti vybraných mastných kyselin a jejich esterů na modelových kmenech mikroorganismů a ověřit jejich aktivitu v reálném prostředí. Byla použita řada mastných kyselin, jejich příslušné 1 monoacylglyceroly,monoacylglukosy, monoacylsacharosy a monoacylfruktosy. U vybraných látek byla ověřena antimikrobiální aktivita v mléčných výrobcích. V příspěvku jsou shrnuty dosavadní výsledky získané na ÚTMT. Z výsledků je patrné, že v přítomnosti inhibičních látek dochází k prodloužení lag fáze růstu mikroorganismů a ke snížení nárůstu kultury.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of preservation of dairy products by native fatty acids and their derivatives
Popis výsledku anglicky
The objective of this study was to investigate the susceptibilities of exemplary microorganisms to the antimicrobial properties of several fatty acids and their esters. A variety of fatty acids and their esters with glycerol, glucose, sucrose and fructose were used. Antimicrobial activity of selected compounds was verified in dairy products. In this paper we summarize the up to now results obtained at our department. Our results indicate that the addition of tested compounds decreases the number of viable microorganisms.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2008 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-695-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—