Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti konzervace mléčných výrobků nativními mastnými kyselinami a jejich deriváty

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021144" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021144 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti konzervace mléčných výrobků nativními mastnými kyselinami a jejich deriváty

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo otestovat antimikrobiální vlastnosti vybraných mastných kyselin a jejich esterů na modelových kmenech mikroorganismů a ověřit jejich aktivitu v reálném prostředí. Byla použita řada mastných kyselin, jejich příslušné 1 monoacylglyceroly,monoacylglukosy, monoacylsacharosy a monoacylfruktosy. U vybraných látek byla ověřena antimikrobiální aktivita v mléčných výrobcích. V příspěvku jsou shrnuty dosavadní výsledky získané na ÚTMT. Z výsledků je patrné, že v přítomnosti inhibičních látek dochází k prodloužení lag fáze růstu mikroorganismů a ke snížení nárůstu kultury.

  • Název v anglickém jazyce

    Possibilities of preservation of dairy products by native fatty acids and their derivatives

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of this study was to investigate the susceptibilities of exemplary microorganisms to the antimicrobial properties of several fatty acids and their esters. A variety of fatty acids and their esters with glycerol, glucose, sucrose and fructose were used. Antimicrobial activity of selected compounds was verified in dairy products. In this paper we summarize the up to now results obtained at our department. Our results indicate that the addition of tested compounds decreases the number of viable microorganisms.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2008 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-695-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 1. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku