Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimikrobiální vlastnosti derivátů mastných kyselin a jejich využití

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021145" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021145 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antimikrobiální vlastnosti derivátů mastných kyselin a jejich využití

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo otestovat antimikrobiální vlastnosti vybraných mastných kyselin a jejich esterů na modelových kmenech mikroorganismů a ověřit jejich aktivitu v reálném prostředí. Byla použita řada mastných kyselin, jejich příslušné 1 monoacylglyceroly, monoacylglukosy a monoacylsacharosy. Testy byly provedeny na dvou kmenech mikroorganismů (Escherichia coli DMF 7503 a Saccharomyces cerevisiae DMF 2880). U vybraných látek byla ověřena antimikrobiální aktivita v připravené modelové kosmetické emulzitypu olej ve vodě, ve které byl sledován růst bakterie Bacillus cereus DMF 2001.

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial effect of derivatives of fatty acids and their use

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of this study was to investigate the susceptibility of two microbial strains (Escherichia coli DMF 7503 a Saccharomyces cerevisiae DMF 2880) to the antimicrobial properties of several fatty acids and their esters. Fatty acids and their monoacylglycerols, munoacylglucoses and monoacylsucroses were used. The susceptibility of Bacillus cereus DMF 2001 to the antibacterial properties of selected compounds was investigated in exemplary cosmetic oil in water emulsion which was prepared.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XLI. Seminář o tenzidech a detergentech

  • ISBN

    978-80-7395-088-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Universita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Kamenice na Lipou

  • Datum konání akce

    20. 10. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku