Evaluation of cocoa powder
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022203" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022203 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of cocoa powder
Popis výsledku v původním jazyce
The objective of the contribution is the evaluation of cocoa shell flour in cocoa powder. Natural cocoa powder can be characterized with fat, nitrogen, ash, moisture content, and methylxanthines as well (ČSN). The content of fat, nitrogen, ash, moisture,and theobromine was determined in the dataset that comprised 124 samples of cocoa powder of different brands. In selected samples the content of tetracosanoyl-2-(3-indolyl)ethylamide (lignoceric acid tryptamide, LAT) was determined by HPLC (Janssen&Matissek, 2002) that can be important information on the cocoa shell flour content in cocoa powder. The content of silica determined by XRD and RFA should be the further characteristics of cocoa powder because silica acts as a structural component of shells.Comparison of the LAT and silica content showed the relation between these two components. Analytical values of all data set were statistically evaluated by cluster analysis. Samples of cocoa powder were separated into 9 groups on the ba
Název v anglickém jazyce
Evaluation of cocoa powder
Popis výsledku anglicky
The objective of the contribution is the evaluation of cocoa shell flour in cocoa powder. Natural cocoa powder can be characterized with fat, nitrogen, ash, moisture content, and methylxanthines as well (ČSN). The content of fat, nitrogen, ash, moisture,and theobromine was determined in the dataset that comprised 124 samples of cocoa powder of different brands. In selected samples the content of tetracosanoyl-2-(3-indolyl)ethylamide (lignoceric acid tryptamide, LAT) was determined by HPLC (Janssen&Matissek, 2002) that can be important information on the cocoa shell flour content in cocoa powder. The content of silica determined by XRD and RFA should be the further characteristics of cocoa powder because silica acts as a structural component of shells.Comparison of the LAT and silica content showed the relation between these two components. Analytical values of all data set were statistically evaluated by cluster analysis. Samples of cocoa powder were separated into 9 groups on the ba
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
EuroFoodChem XV
ISBN
978-87-993033-4-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
University of Copenhagen
Místo vydání
Copenhagen, Denmark
Místo konání akce
Copenhagen, Denmark
Datum konání akce
5. 7. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—