Žito, ječmen, oves - užití celozrnné mouky ve směsi s pšeničnou polosvětlou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022214" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022214 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Žito, ječmen, oves - užití celozrnné mouky ve směsi s pšeničnou polosvětlou
Popis výsledku v původním jazyce
Pšeničná mouka polosvětlá byla obohacena 10, 20, 30 a 50% přídavkem žitné, ječné a ovesné celozrnné bio mouky. Celozrnné mouky zvýšily vaznost vody, ale snížily odolnost těsta vůči přehnětení. Ječnou a ovesnou moukou poklesla viskozita moučné suspenze při zahřívání. Měrné objemy pečiva klesaly se stoupajícími přídavky. Senzorické hodnocení všech vzorků pečiva ovlivnila kladná změna barvy a zvýšení hutnosti střídy, ale chuť byla přijatelná.
Název v anglickém jazyce
Rye, barley, oat - wholemeal flour usage as mixture with common wheat semi-brignt one
Popis výsledku anglicky
Semi-bright wheat flour was fortified by rye, barley, oat flour at 10, 20, and 30% level. Wholemeal flours increased water absorption, but decreased dough mixing tolerance. At barley and oat flour addition, a decrease of flour suspension viscosity at itsheating was registered. Specific bread volumes in all cases fell in accordance to increasing fortification level. Regardless to partial crumb firmness increase, sensorial profile of all fortified samples was acceptable with enhancement of crumb colour.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Pekař a cukrář
ISSN
1213-2403
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—