Možnosti pekařského užití ječmene a ovsa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022237" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022237 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti pekařského užití ječmene a ovsa
Popis výsledku v původním jazyce
Celozrnné bio mouky z ječmene a ovsa byly testovány jako 10, 20, 30 a 50% náhrady pšeničné mouky v jednotlivých fázích přípravy těsta. Charakteristiky hodnocené pomocí reologických přístrojů a modelový pekařský pokus potvrdily individuální změny. Měrný objem pečiva sice klesal se stoupajícím přídavkem, ale senzorická jakost byla průměrná i při 50% fortifikaci. Chuťový vjem byl přijatelný jak pro pečivo s ječmenem, tak ovsem i přes větší hutnost střídy. Pozitivní bylo i zvýšení barvy střídy.
Název v anglickém jazyce
Barley and oat bakery usage possibilities
Popis výsledku anglicky
Wholemeal bio-flours from barley and oat were tested as 10, 20, 30 and 50% substitutes of wheat flour in single phases of bread manufacturing. Characteristics measured on specific rheological apparatuses and baking test confirmed individual changes. Although bread volumes decreased correspondingly to increasing amounts added, bread sensory profiles were average even at 50% fortification. Taste was acceptable both barley- and oat-wheat bread, regardless to higher crumb compactness. Bread crumb embrowningcould be considered also as positive effect.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Qualima 2009
ISBN
978-80-904468-0-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mezos S.r.o.
Místo vydání
Hradec Králové
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
10. 10. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—