Viskosita škrobových sirupů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022229" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022229 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Viskosita škrobových sirupů
Popis výsledku v původním jazyce
Škrobové sirupy patří k základních výrobkům škrobárenského průmyslu. Hlavní oblasti jejich využití jsou při výrobě potravin (výroba cukrovinek, pekárenství, zmrzliny, nealkoholické nápoje, fermentační postupy) a rovněž i v nepotravinářské výrobě, např. při přípravě sorbitolu aj. Mezi základní fyzikální vlastnosti škrobových sirupů patří jejich viskozita, jejíž znalost je nutná pro chemicko inženýrské výpočty, modelování, návrhy a vyhodnocení procesů při přípravě škrobových sirupů a při potravinářských inepotravinářských aplikacích. Cílem této práce bylo proměření a vyhodnocení viskozity 4 různých škrobových sirupů o dextrosovém ekvivalentu DE 34 ? 95 %, sušině v rozsahu 55 ? 87 % a teplotách 20 - 85 °C.
Název v anglickém jazyce
Viscosity of starch syrups
Popis výsledku anglicky
Starch syrups are the basic products of starch industry. The main application possibilities of starch syrups there are as raw material in food production (confectionary, bakery, ice creams, beverages, fermentation production) and also in chemical production ? sorbitol and others. Viscosity of starch syrups belongs to the important physical properties, which are needed for chemical engineering calculation, modelling and evaluation of processes during starch syrups production and its use for food and non-food applications. The goal of this paper was the measurement and evaluation of viscosity of 4 various types of starch syrups with dextrose equivalent DE 34 ? 95 %, dry substances 55 ? 87 % and temperatures 20 - 85 °C. Viscosity was measured by means theviscometer Viscotester Haake VT 500/501. The temperature and concentrations dependences of viscosity of starch syrups were evaluated.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 5th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience
ISBN
978-80-86238-72-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
11. 11. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—