Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Viskosita škrobových sirupů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022229" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022229 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Viskosita škrobových sirupů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Škrobové sirupy patří k základních výrobkům škrobárenského průmyslu. Hlavní oblasti jejich využití jsou při výrobě potravin (výroba cukrovinek, pekárenství, zmrzliny, nealkoholické nápoje, fermentační postupy) a rovněž i v nepotravinářské výrobě, např. při přípravě sorbitolu aj. Mezi základní fyzikální vlastnosti škrobových sirupů patří jejich viskozita, jejíž znalost je nutná pro chemicko inženýrské výpočty, modelování, návrhy a vyhodnocení procesů při přípravě škrobových sirupů a při potravinářských inepotravinářských aplikacích. Cílem této práce bylo proměření a vyhodnocení viskozity 4 různých škrobových sirupů o dextrosovém ekvivalentu DE 34 ? 95 %, sušině v rozsahu 55 ? 87 % a teplotách 20 - 85 °C.

  • Název v anglickém jazyce

    Viscosity of starch syrups

  • Popis výsledku anglicky

    Starch syrups are the basic products of starch industry. The main application possibilities of starch syrups there are as raw material in food production (confectionary, bakery, ice creams, beverages, fermentation production) and also in chemical production ? sorbitol and others. Viscosity of starch syrups belongs to the important physical properties, which are needed for chemical engineering calculation, modelling and evaluation of processes during starch syrups production and its use for food and non-food applications. The goal of this paper was the measurement and evaluation of viscosity of 4 various types of starch syrups with dextrose equivalent DE 34 ? 95 %, dry substances 55 ? 87 % and temperatures 20 - 85 °C. Viscosity was measured by means theviscometer Viscotester Haake VT 500/501. The temperature and concentrations dependences of viscosity of starch syrups were evaluated.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 5th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience

  • ISBN

    978-80-86238-72-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    11. 11. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku