Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antibakteriální vlastnosti fenolických kyselin a jejich derivátů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022264" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022264 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antibakteriální vlastnosti fenolických kyselin a jejich derivátů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo otestovat antibakteriální aktivitu vybraných fenolických látek. Antibakteriální aktivita byla při použitých koncentracích 0,625 - 10 mmol/l prokázána. Na vybraného zástupce G- bakterií kmene Escherichia coli DMF 7503 vykazovaly vyšší účinnost připravené estery fenolických kyselin, zatímco na vybraného zástupce G+ bakterií kmene Bacillus cereus DMF 2001 vykazovaly vyšší účinnost fenolické kyseliny. Při použití nejvyšší testované koncentrace 10 mmol/l při kultivaci po dobu 50 hodin byl růst obou kmenů bakterií většinou látek prakticky zastaven.

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial properties of phenolic acids and their derivatives

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to test the antibacterial activity of selected phenolic compounds. Antibacterial activity was at concentrations of 0.625 to 10 mmol / l demonstrated. The selected agent of G-bacteria strain Escherichia coli 7503 DMF showed high efficiency of prepared esters of phenolic acids, while the chosen agent of G+ bacterial strain Bacillus cereus DMF 2001 showed a higher efficiency of phenolic acids. The highest tested concentration of 10 mmol / l most substances virtually stopped the growth of both strains of bacteria after 50 hours of cultivation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník 47. mezinárodní konference technologie a analýzy tuků

  • ISBN

    978-80-227-3097-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovenská technická univerzita

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Tatranská Lomnica, Slovensko

  • Datum konání akce

    20. 5. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku