Antibakteriální vlastnosti fenolických kyselin a jejich derivátů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022264" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022264 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antibakteriální vlastnosti fenolických kyselin a jejich derivátů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo otestovat antibakteriální aktivitu vybraných fenolických látek. Antibakteriální aktivita byla při použitých koncentracích 0,625 - 10 mmol/l prokázána. Na vybraného zástupce G- bakterií kmene Escherichia coli DMF 7503 vykazovaly vyšší účinnost připravené estery fenolických kyselin, zatímco na vybraného zástupce G+ bakterií kmene Bacillus cereus DMF 2001 vykazovaly vyšší účinnost fenolické kyseliny. Při použití nejvyšší testované koncentrace 10 mmol/l při kultivaci po dobu 50 hodin byl růst obou kmenů bakterií většinou látek prakticky zastaven.
Název v anglickém jazyce
Antibacterial properties of phenolic acids and their derivatives
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to test the antibacterial activity of selected phenolic compounds. Antibacterial activity was at concentrations of 0.625 to 10 mmol / l demonstrated. The selected agent of G-bacteria strain Escherichia coli 7503 DMF showed high efficiency of prepared esters of phenolic acids, while the chosen agent of G+ bacterial strain Bacillus cereus DMF 2001 showed a higher efficiency of phenolic acids. The highest tested concentration of 10 mmol / l most substances virtually stopped the growth of both strains of bacteria after 50 hours of cultivation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník 47. mezinárodní konference technologie a analýzy tuků
ISBN
978-80-227-3097-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská technická univerzita
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Tatranská Lomnica, Slovensko
Datum konání akce
20. 5. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—