Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimikrobiální a antioxidační aktivita esterů fenolových kyselin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024255" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024255 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antimikrobiální a antioxidační aktivita esterů fenolových kyselin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo otestovat antioxidační a antibakteriální aktivitu vybraných fenolových sloučenin. Antibakteriální aktivita byla prokázána v koncentraci 0,625 až 10 mmol / l. Na vybrané zástupce G- bakterie kmene Escherichia coli 7503 DMF prokázaly vysokou účinnost připravené estery fenolových kyselin, zatímco na zvoleného zástupce G + bakterií kmen Bacillus cereus DMF 2001 vykázovaly vyšší účinnost fenolové kyseliny. Nejvyšší zkoušená koncentrace 10 mmol / l většina látek v podstatě zastavil růst oboukmenů bakterií po dobu hodin 50 kultivace. Jejich antioxidační aktivity byla měřena pomocí metody Rancimat. Nejúčinnější ze skupiny testovaných fenolových kyselin a jejich derivátů byla kyselina gentisová a kyselina kávová a estery kyseliny kávové.

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial and antioxidant activity of phenolic acids esters

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to test the antioxidant and antibacterial activity of selected phenolic compounds. Antibacterial activity was demonstrated at concentrations of 0.625 to 10 mmol / l. The selected agent of G-bacteria strain Escherichia coli 7503 DMF showed high efficiency of prepared esters of phenolic acids, while the chosen agent of G+ bacterial strain Bacillus cereus DMF 2001 showed a higher efficiency of phenolic acids. The highest tested concentration of 10 mmol / l the most substances essentially stopped the growth of both strains of bacteria after 50 hours of cultivation. Their antioxidant activity was carried out Rancimat method. The most effective substance of the group of phenolic acids and their derivatives was gentisic acid and caffeic esters.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-760-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku