Antimikrobiální a antioxidační aktivita esterů fenolových kyselin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024255" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024255 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antimikrobiální a antioxidační aktivita esterů fenolových kyselin
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo otestovat antioxidační a antibakteriální aktivitu vybraných fenolových sloučenin. Antibakteriální aktivita byla prokázána v koncentraci 0,625 až 10 mmol / l. Na vybrané zástupce G- bakterie kmene Escherichia coli 7503 DMF prokázaly vysokou účinnost připravené estery fenolových kyselin, zatímco na zvoleného zástupce G + bakterií kmen Bacillus cereus DMF 2001 vykázovaly vyšší účinnost fenolové kyseliny. Nejvyšší zkoušená koncentrace 10 mmol / l většina látek v podstatě zastavil růst oboukmenů bakterií po dobu hodin 50 kultivace. Jejich antioxidační aktivity byla měřena pomocí metody Rancimat. Nejúčinnější ze skupiny testovaných fenolových kyselin a jejich derivátů byla kyselina gentisová a kyselina kávová a estery kyseliny kávové.
Název v anglickém jazyce
Antibacterial and antioxidant activity of phenolic acids esters
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to test the antioxidant and antibacterial activity of selected phenolic compounds. Antibacterial activity was demonstrated at concentrations of 0.625 to 10 mmol / l. The selected agent of G-bacteria strain Escherichia coli 7503 DMF showed high efficiency of prepared esters of phenolic acids, while the chosen agent of G+ bacterial strain Bacillus cereus DMF 2001 showed a higher efficiency of phenolic acids. The highest tested concentration of 10 mmol / l the most substances essentially stopped the growth of both strains of bacteria after 50 hours of cultivation. Their antioxidant activity was carried out Rancimat method. The most effective substance of the group of phenolic acids and their derivatives was gentisic acid and caffeic esters.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-760-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—