Oxidace lipidů v měkkých salámech s přídavkem přírodních antioxidantů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022299" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022299 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Oxidace lipidů v měkkých salámech s přídavkem přírodních antioxidantů
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv přírodních antioxidantů z rozmarýnového extraktu a aditivních barviv (arpink red, košenila a lykopen) na oxidaci lipidů v měkkých salámech. Oxidace tuků byla hodnocena spektrofotometricky pomocí thiobarbiturového čísla po destilaci vzorku s vodní parou. Rozmarýnový extrakt ve správné koncentraci (0,5 g.kg-1) stabilizoval tuky proti oxidaci. Při použití vyšší koncentrace může dojít ke zvratu účinků antioxidačních na prooxidační.
Název v anglickém jazyce
The effect of rosemary extract on lipid oxidation in sausages
Popis výsledku anglicky
The influence of natural antioxidants of the rosemary extract and additive colorants (arpink red, cochineal and lycopene) and the oxidation of lipids in smoked/cooked sausages was studied. Thiobarbituric acid was used as criterion for lipids oxidation and was determinated spectrophotometrically after vapour distillation with water vapour. The optimal concentration of the rosemary extract (0,5 g.kg-1) stabilized fats again oxidation. However the higher concentration leads to conversion of antioxidative effects into prooxidative ones.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FT-TA3%2F059" target="_blank" >FT-TA3/059: *Vliv vybraných aditiv na údržnost, barvu, vaznost, texturu a organoleptické vlastnosti masných výrobků.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Additives and contaminants in food
ISBN
978-80-227-3183-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
STU Bratislava
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Štrbské pleso
Datum konání akce
16. 9. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—