Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Off-flavour defects of packed waters and soft drinks

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022350" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022350 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Off-flavour defects of packed waters and soft drinks

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Greases and lubricants, organic cleaning agents and other material which are used for the maintenance of technological equipment belong to the important potential sources of off flavours in packed water because of higher risk of misuse or fault of the staff. A simple, efficient and sensitive method of SPME/GC/MS together with descriptive sensory analysis have been used to analyse the sensory defect. The real case study on the consumer complaint to the PET bottled spring water was solved, the defect products exhibited the organic, petroleum, hydrocarbon taint, the complaints were about twenty bottles of one batch. Aroma profiles of all maintenance agents used in the plant were analysed, and compared with that of suspect sample, as the most probable cause the incorrect used of anticorrosion and lubricating agent in the form of bottle blowing machine was identified.

  • Název v anglickém jazyce

    Off-flavour defects of packed waters and soft drinks

  • Popis výsledku anglicky

    Greases and lubricants, organic cleaning agents and other material which are used for the maintenance of technological equipment belong to the important potential sources of off flavours in packed water because of higher risk of misuse or fault of the staff. A simple, efficient and sensitive method of SPME/GC/MS together with descriptive sensory analysis have been used to analyse the sensory defect. The real case study on the consumer complaint to the PET bottled spring water was solved, the defect products exhibited the organic, petroleum, hydrocarbon taint, the complaints were about twenty bottles of one batch. Aroma profiles of all maintenance agents used in the plant were analysed, and compared with that of suspect sample, as the most probable cause the incorrect used of anticorrosion and lubricating agent in the form of bottle blowing machine was identified.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    27

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000269005600120

  • EID výsledku v databázi Scopus