Defekty vyvolané obalem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022397" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022397 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Defekty vyvolané obalem
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek řeší přímý vliv na smyslové vlastnosti balených výrobků a to uvedením příkladů z dosavadní praxe při objasňování příčin reklamací a senzorických vad přímo způsobených obalem. Defekty jsou rozděleny na přípachy (přípachy v PET balených vod vyvolané migrací acetaldehyde, přípachy nápojů z uzávěrů a kluzných činidel, kontaminace mazivem z vyfukovačky PET lahví, korkový přípach vína a dalších nápojů způsobené chlorovanými anisoly, petachlorfenol a jiné fungicidy z palet, přípachy klihovkových střívek), změny barvy vznik barevných skvrn ( tvorba sirníku v masových konzervách, barevné změny šťáv a kompotů)
Název v anglickém jazyce
Defects caused by packaging
Popis výsledku anglicky
The contribution addresses the direct effect on the sensory characteristics of packaged goods and indicates examples of current practice in clarifying the causes of consumer complaints and sensory defects caused directly by the packaging. Defects are divided into off-flavors (of-flavors in PET bottled water due to the migration of acetaldehyde, off-flavors of beverages from caps and slipping agents, contamination from the grease of blowing machine of PET bottles, cork off-flavor of wine and other drinkscaused by chlorinated anisole, petachlorphenol and other fungicides on pallets, of-flavors of casings ), color changes, creation of colored spots (the formation of sulfide in the canned meat, juice and preserves discoloration).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Balení potravin - aktuální problémy a možná řešení
ISBN
978-80-7080-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
28. 4. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—