Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkty oxidace tuků jako zdroje přípachu balené pramenité vody

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917350" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917350 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkty oxidace tuků jako zdroje přípachu balené pramenité vody

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo navrhnout metodiku a identifikovat příčinu přípachu balené pramenité vody ve skleněných lahvích. Pro počáteční screening byla použita senzorická analýza a plynová chromatografie s hmotnostní spektrometrií a olfaktometrickým detektorem. Vybrané sloučeniny byly 18 poté analyzovány a kvantifikovány pomocí metody selective ion monitoring. Jako zdroj přípachu byl identifikován 2,4-dekadienal, produkt oxidace mastných kyselin, který vzniká během smažení a může difundovat skrz obalový materiál do výrobku. Jeho koncentrace v analyzovaných vzorcích byla v rozmezí od &lt;0,15 μg / l do 3,1 μg / l. Vzhledem k tomu, že limit detekce je 1 μg/l, nesprávné podmínky skladování mohou snížit smyslové vlastnosti balené vody.

  • Název v anglickém jazyce

    Fat oxidation products as sources of defects on packaged spring water

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to propose a methodology and to identify the cause of packed spring water in glass bottles. For initial screening, sensory analysis and gas chromatography with mass spectrometry and an olfactometric detector were used. Selected compounds were then analyzed and quantified by selective ion monitoring. As the source of the invention, 2,4-decadiene, the fatty acid oxidation product produced during frying, can be identified and can diffuse through the packaging material into the article. Its concentration in the analyzed samples ranged from &lt;0.15 μg / l to 3.1 μg / l. Since the detection limit is 1 μg / l, improper storage conditions can reduce the sensory characteristics of bottled water.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-029-4

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

    1802-1433

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    126-129

  • Název nakladatele

    VŠCHT + VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    28. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku