Produkty oxidace tuků jako zdroje přípachu balené pramenité vody
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917350" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917350 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkty oxidace tuků jako zdroje přípachu balené pramenité vody
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo navrhnout metodiku a identifikovat příčinu přípachu balené pramenité vody ve skleněných lahvích. Pro počáteční screening byla použita senzorická analýza a plynová chromatografie s hmotnostní spektrometrií a olfaktometrickým detektorem. Vybrané sloučeniny byly 18 poté analyzovány a kvantifikovány pomocí metody selective ion monitoring. Jako zdroj přípachu byl identifikován 2,4-dekadienal, produkt oxidace mastných kyselin, který vzniká během smažení a může difundovat skrz obalový materiál do výrobku. Jeho koncentrace v analyzovaných vzorcích byla v rozmezí od <0,15 μg / l do 3,1 μg / l. Vzhledem k tomu, že limit detekce je 1 μg/l, nesprávné podmínky skladování mohou snížit smyslové vlastnosti balené vody.
Název v anglickém jazyce
Fat oxidation products as sources of defects on packaged spring water
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to propose a methodology and to identify the cause of packed spring water in glass bottles. For initial screening, sensory analysis and gas chromatography with mass spectrometry and an olfactometric detector were used. Selected compounds were then analyzed and quantified by selective ion monitoring. As the source of the invention, 2,4-decadiene, the fatty acid oxidation product produced during frying, can be identified and can diffuse through the packaging material into the article. Its concentration in the analyzed samples ranged from <0.15 μg / l to 3.1 μg / l. Since the detection limit is 1 μg / l, improper storage conditions can reduce the sensory characteristics of bottled water.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-029-4
ISSN
1802-1433
e-ISSN
1802-1433
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
126-129
Název nakladatele
VŠCHT + VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
28. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—