Contamination from the environment as a source of bottled water off-odour: a case study
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916854" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916854 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22810/18:43916854
Výsledek na webu
<a href="https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2018/04/05.pdf" target="_blank" >https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2018/04/05.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201821" target="_blank" >10.18832/kp201821</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Contamination from the environment as a source of bottled water off-odour: a case study
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this work is to devise a methodology and identify the cause of off-odour in bottled water. For initial screening, sensory analysis and gas chromatography with mass spectrometry and olfactometric detector were used. Selected compounds were then analyzed and quantified by selective ion monitoring. 2,4-decadienal, a fatty acid oxidation product, was identified as the source of off-odour. It is produced during frying and it can diffuse through the packaging material into the product. Its concentration in three analyzed samples ranged from <0.15 mu g/l to 3.1 mu g/l. Since its detection threshold is 1 mu g/l, improper storage conditions can decrease the sensory quality of bottled water.
Název v anglickém jazyce
Contamination from the environment as a source of bottled water off-odour: a case study
Popis výsledku anglicky
The aim of this work is to devise a methodology and identify the cause of off-odour in bottled water. For initial screening, sensory analysis and gas chromatography with mass spectrometry and olfactometric detector were used. Selected compounds were then analyzed and quantified by selective ion monitoring. 2,4-decadienal, a fatty acid oxidation product, was identified as the source of off-odour. It is produced during frying and it can diffuse through the packaging material into the product. Its concentration in three analyzed samples ranged from <0.15 mu g/l to 3.1 mu g/l. Since its detection threshold is 1 mu g/l, improper storage conditions can decrease the sensory quality of bottled water.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
185-188
Kód UT WoS článku
000441810800005
EID výsledku v databázi Scopus
—