Smažení potravin a kvalita olejů používaných při smažení ve stravovacích službách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022351" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022351 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Smažení potravin a kvalita olejů používaných při smažení ve stravovacích službách
Popis výsledku v původním jazyce
Pro zjištění kvality olejů používaných ve stravovacích službách ke smažení potravin v rámci běžně uplatňované provozní praxe byl zvolen chemický rychlotest LRSM od firmy 3M, který jako ukazatel snižování kvality oleje využívá koncentrace volných mastnýchkyselin. V průběhu měsíců března až května 2009 bylo v padesáti provozech stravovacích služeb po celé České Republice provedeno měření kvality olejů v průběhu smažení v rámci běžně uplatňované výrobní praxe provozů. Kromě zjišťování kvality oleje v průběhu smažení v jednotlivých stravovacích provozech bylo dále sledováno: druh smažícího média, teplota oleje při smažení (fritování), výměna oleje. Provedeným šetřením bylo zjištěno, že kvalita olejů používaných ve stravovacích službách ke smažení potravinje dobrá. Zejména v provozech otevřeného typu stravování byla předpokládána neuspokojivá zjištění. Šetření poukázalo na to, že v uzavřeném stravování pracovníci více dbají na dodržování zásad správné praxe (výrobní ? technologické) týkaj
Název v anglickém jazyce
The quality of food frying oils used for frying in ceterings
Popis výsledku anglicky
To determine the quality of vegetable oils used for food frying in caterings the rapid chemical test LRSM from 3M was used as the indicator of reduction of the nutritional value of oil. The test is based on the content of free fatty acids. The examination in 50 public food services found that the quality of used oils is generally acceptable and good.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
27
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—