Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Smažení potravin a kvalita olejů používaných při smažení ve stravovacích službách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022351" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022351 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Smažení potravin a kvalita olejů používaných při smažení ve stravovacích službách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro zjištění kvality olejů používaných ve stravovacích službách ke smažení potravin v rámci běžně uplatňované provozní praxe byl zvolen chemický rychlotest LRSM od firmy 3M, který jako ukazatel snižování kvality oleje využívá koncentrace volných mastnýchkyselin. V průběhu měsíců března až května 2009 bylo v padesáti provozech stravovacích služeb po celé České Republice provedeno měření kvality olejů v průběhu smažení v rámci běžně uplatňované výrobní praxe provozů. Kromě zjišťování kvality oleje v průběhu smažení v jednotlivých stravovacích provozech bylo dále sledováno: druh smažícího média, teplota oleje při smažení (fritování), výměna oleje. Provedeným šetřením bylo zjištěno, že kvalita olejů používaných ve stravovacích službách ke smažení potravinje dobrá. Zejména v provozech otevřeného typu stravování byla předpokládána neuspokojivá zjištění. Šetření poukázalo na to, že v uzavřeném stravování pracovníci více dbají na dodržování zásad správné praxe (výrobní ? technologické) týkaj

  • Název v anglickém jazyce

    The quality of food frying oils used for frying in ceterings

  • Popis výsledku anglicky

    To determine the quality of vegetable oils used for food frying in caterings the rapid chemical test LRSM from 3M was used as the indicator of reduction of the nutritional value of oil. The test is based on the content of free fatty acids. The examination in 50 public food services found that the quality of used oils is generally acceptable and good.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    27

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus