Komunikace rizika v potravinářství nebo šíření poplašných zpráv, Kvalita potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022392" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022392 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Komunikace rizika v potravinářství nebo šíření poplašných zpráv, Kvalita potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Veřejnost, spotřebitelé musí být informováni o zdravotních nebezpečích z potravin, podle potravinového práva EU by měl způsob informování odpovídat povaze a závažnosti a rozsahu rizika. V příspěvku jsou na případech kauz ? listeria monocytogenes v lahůdkářských a masných výrobcích, Fenhexamid v dětských výživách, Nonylfenol v potravinách, akrylamid , benzene v nealkoholických nápojích uváděny příklady nesprávného způsobu komunikace a vysvětleny možné příčiny, od senzacechtivosti bulvárních novinářů, přes nedostatečné informace, po různé zištné cíle.
Název v anglickém jazyce
REASONABLE RISK COMMUNICATION IN FOOD INDUSTRY OR UNINTENDED SCAREMONGERING
Popis výsledku anglicky
The health hazards coming from food are very sensitive topics for every consumer and any rumours in this field have very important impact. The food scientists and experts, state authorities and laboratories must be very careful to evaluate the potentialconsequences in the case when and in what way such information is disseminated. The origin, development and consequence of several recent ?medial food safety incidents? in Czech Republic (nonylphenols in food packaging, fenhexamide in baby food, detection of L. monocytogenes in food, acrylamide, benzealdehyde in soft drinks etc.) were discussed in the paper.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvalita potravin
ISSN
1213-6859
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
9 (1)
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—