Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Komunikace rizika v potravinářství nebo šíření poplašných zpráv, Kvalita potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022392" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022392 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Komunikace rizika v potravinářství nebo šíření poplašných zpráv, Kvalita potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Veřejnost, spotřebitelé musí být informováni o zdravotních nebezpečích z potravin, podle potravinového práva EU by měl způsob informování odpovídat povaze a závažnosti a rozsahu rizika. V příspěvku jsou na případech kauz ? listeria monocytogenes v lahůdkářských a masných výrobcích, Fenhexamid v dětských výživách, Nonylfenol v potravinách, akrylamid , benzene v nealkoholických nápojích uváděny příklady nesprávného způsobu komunikace a vysvětleny možné příčiny, od senzacechtivosti bulvárních novinářů, přes nedostatečné informace, po různé zištné cíle.

  • Název v anglickém jazyce

    REASONABLE RISK COMMUNICATION IN FOOD INDUSTRY OR UNINTENDED SCAREMONGERING

  • Popis výsledku anglicky

    The health hazards coming from food are very sensitive topics for every consumer and any rumours in this field have very important impact. The food scientists and experts, state authorities and laboratories must be very careful to evaluate the potentialconsequences in the case when and in what way such information is disseminated. The origin, development and consequence of several recent ?medial food safety incidents? in Czech Republic (nonylphenols in food packaging, fenhexamide in baby food, detection of L. monocytogenes in food, acrylamide, benzealdehyde in soft drinks etc.) were discussed in the paper.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvalita potravin

  • ISSN

    1213-6859

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9 (1)

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus