Preparation of acetates with high degree of substitution from wheat B-starch
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024137" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024137 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Preparation of acetates with high degree of substitution from wheat B-starch
Popis výsledku v původním jazyce
The chemical composition and structure of starch granules influence physico-chemical properties (specific surface, crystallinity, and gelatinization characteristics). Compared to other cereal or tuber starches, wheat starch comprises mainly two differenttypes of granules, so-called A-starch and B-starch, which are refined into two parts during starch processing. These types differ not only in size and shape but also in the chemical structure of amylopectin, its granular arrangement, and content of lipids and proteins. Technological processing of B-starch (filtration, drying etc.) is problematic for these small particles. Nevertheless, the challenges for other uses of B-starch have been taken up in designs of new technological processes, thus B-starchhas become a valuable raw material for subsequent processing. The acetylation of starch is a chemical modification, known for more than a century. In the modified starch, part of the hydroxyl groups of the -D-glucopyranose units have been
Název v anglickém jazyce
Preparation of acetates with high degree of substitution from wheat B-starch
Popis výsledku anglicky
The chemical composition and structure of starch granules influence physico-chemical properties (specific surface, crystallinity, and gelatinization characteristics). Compared to other cereal or tuber starches, wheat starch comprises mainly two differenttypes of granules, so-called A-starch and B-starch, which are refined into two parts during starch processing. These types differ not only in size and shape but also in the chemical structure of amylopectin, its granular arrangement, and content of lipids and proteins. Technological processing of B-starch (filtration, drying etc.) is problematic for these small particles. Nevertheless, the challenges for other uses of B-starch have been taken up in designs of new technological processes, thus B-starchhas become a valuable raw material for subsequent processing. The acetylation of starch is a chemical modification, known for more than a century. In the modified starch, part of the hydroxyl groups of the -D-glucopyranose units have been
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F09%2F0607" target="_blank" >GA525/09/0607: Biodegradabilní kompozitní materiály na bázi B-škrobu s upotřebením v zemědělství</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CHISA 2010
ISBN
978-80-02-02210-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
—
Název nakladatele
Process Engineering Publisher, Novosad, J.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—