Morfologie, chemická struktura, vlastnosti a možnost využití pšeničného B-škrobu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024452" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024452 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Morfologie, chemická struktura, vlastnosti a možnost využití pšeničného B-škrobu
Popis výsledku v původním jazyce
Compared to other cereal or tuber starches, wheat starch has mainly two different types of granules, the so-called ?A-starch? and ?B-starch?, which are refined into two parts during starch processing. These types differ not only in a size or a shape butalso in a chemical structure of amylopectin, its arrangement in a granule, content of lipids and proteins. The chemical composition and structure influence on physico-chemical properties (specific surface, crystallinity, and gelatinization characteristics) and functionality of B-starch granules. Processing of B-starch (filtration, drying etc.) is problematic for these small particles. Nevertheless the challenge for other using of B-starch has been taken up in designs of new technological processes. Hence B-starch becomes to be a valuable raw material in other processes. Examples of its application in enzymatic process producing syrups, tailor-made starches, for flavour carriers, baking, extrusion, last and not least for biodegradable po
Název v anglickém jazyce
Morphology, Chemical Structure, Properties and Applications of Wheat B-Starch
Popis výsledku anglicky
Compared to other cereal or tuber starches, wheat starch has mainly two different types of granules, the so-called ?A-starch? and ?B-starch?, which are refined into two parts during starch processing. These types differ not only in a size or a shape butalso in a chemical structure of amylopectin, its arrangement in a granule, content of lipids and proteins. The chemical composition and structure influence on physico-chemical properties (specific surface, crystallinity, and gelatinization characteristics) and functionality of B-starch granules. Processing of B-starch (filtration, drying etc.) is problematic for these small particles. Nevertheless the challenge for other using of B-starch has been taken up in designs of new technological processes. Hence B-starch becomes to be a valuable raw material in other processes. Examples of its application in enzymatic process producing syrups, tailor-made starches, for flavour carriers, baking, extrusion, last and not least for biodegradable po
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F09%2F0607" target="_blank" >GA525/09/0607: Biodegradabilní kompozitní materiály na bázi B-škrobu s upotřebením v zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
104
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000278253900004
EID výsledku v databázi Scopus
—