Processing of the FTIR spectra of acetylated wheat starch
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43893159" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43893159 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Processing of the FTIR spectra of acetylated wheat starch
Popis výsledku v původním jazyce
Compared to other cereal or tuber starches, wheat starch comprises mainly two different types of granules, so-called A-starch and B-starch, which are refined into two parts during starch processing. These types differ not only in size and shape but alsoin the chemical structure of amylopectin, its granular arrangement, and content of lipids and proteins. Wheat A- and B-starch was subjected to acetylation with acetic anhydride at temperatures in the range of 115 - 133°C and reaction time 0.5 - 12 hours.Then the sample was dried 2-3 days at a temperature of 40 - 45 °C and disintegrated. The degree of substitution (acetylation) of starch in the range of 0.5-3.0 was determined by 1H NMR using as a standard benzoic acid. These values were used for calibration and validation of infrared spectra of starches by Fourier transform spectroscopy. The infrared spectra were evaluated using programs Omnic, Statistica 8.0 and TQ Analyst, where the degree of acetylation was estimated using the PLS (P
Název v anglickém jazyce
Processing of the FTIR spectra of acetylated wheat starch
Popis výsledku anglicky
Compared to other cereal or tuber starches, wheat starch comprises mainly two different types of granules, so-called A-starch and B-starch, which are refined into two parts during starch processing. These types differ not only in size and shape but alsoin the chemical structure of amylopectin, its granular arrangement, and content of lipids and proteins. Wheat A- and B-starch was subjected to acetylation with acetic anhydride at temperatures in the range of 115 - 133°C and reaction time 0.5 - 12 hours.Then the sample was dried 2-3 days at a temperature of 40 - 45 °C and disintegrated. The degree of substitution (acetylation) of starch in the range of 0.5-3.0 was determined by 1H NMR using as a standard benzoic acid. These values were used for calibration and validation of infrared spectra of starches by Fourier transform spectroscopy. The infrared spectra were evaluated using programs Omnic, Statistica 8.0 and TQ Analyst, where the degree of acetylation was estimated using the PLS (P
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F09%2F0607" target="_blank" >GA525/09/0607: Biodegradabilní kompozitní materiály na bázi B-škrobu s upotřebením v zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
38th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering
ISBN
978-80-227-3503-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
75-82
Název nakladatele
Slovak Society of Chemical Engineering
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Tatranské Matliare
Datum konání akce
23. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—