Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Processing of the FTIR spectra of acetylated wheat starch

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43893159" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43893159 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Processing of the FTIR spectra of acetylated wheat starch

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Compared to other cereal or tuber starches, wheat starch comprises mainly two different types of granules, so-called A-starch and B-starch, which are refined into two parts during starch processing. These types differ not only in size and shape but alsoin the chemical structure of amylopectin, its granular arrangement, and content of lipids and proteins. Wheat A- and B-starch was subjected to acetylation with acetic anhydride at temperatures in the range of 115 - 133°C and reaction time 0.5 - 12 hours.Then the sample was dried 2-3 days at a temperature of 40 - 45 °C and disintegrated. The degree of substitution (acetylation) of starch in the range of 0.5-3.0 was determined by 1H NMR using as a standard benzoic acid. These values were used for calibration and validation of infrared spectra of starches by Fourier transform spectroscopy. The infrared spectra were evaluated using programs Omnic, Statistica 8.0 and TQ Analyst, where the degree of acetylation was estimated using the PLS (P

  • Název v anglickém jazyce

    Processing of the FTIR spectra of acetylated wheat starch

  • Popis výsledku anglicky

    Compared to other cereal or tuber starches, wheat starch comprises mainly two different types of granules, so-called A-starch and B-starch, which are refined into two parts during starch processing. These types differ not only in size and shape but alsoin the chemical structure of amylopectin, its granular arrangement, and content of lipids and proteins. Wheat A- and B-starch was subjected to acetylation with acetic anhydride at temperatures in the range of 115 - 133°C and reaction time 0.5 - 12 hours.Then the sample was dried 2-3 days at a temperature of 40 - 45 °C and disintegrated. The degree of substitution (acetylation) of starch in the range of 0.5-3.0 was determined by 1H NMR using as a standard benzoic acid. These values were used for calibration and validation of infrared spectra of starches by Fourier transform spectroscopy. The infrared spectra were evaluated using programs Omnic, Statistica 8.0 and TQ Analyst, where the degree of acetylation was estimated using the PLS (P

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F09%2F0607" target="_blank" >GA525/09/0607: Biodegradabilní kompozitní materiály na bázi B-škrobu s upotřebením v zemědělství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    38th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering

  • ISBN

    978-80-227-3503-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    75-82

  • Název nakladatele

    Slovak Society of Chemical Engineering

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Tatranské Matliare

  • Datum konání akce

    23. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku