Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Enzymová příprava derivátů mastných kyselin s antimikrobiální aktivitou a jejich využití

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024175" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024175 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Enzymová příprava derivátů mastných kyselin s antimikrobiální aktivitou a jejich využití

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jednou z možností jak snížit množství syntetických konzervantů v kosmetických a potravinářských produktech je jejich náhrada estery mastných kyselin a jejich derivátů, které vykazují široké spektrum antimikrobiální aktivity. Cílem práce bylo připravit estery fruktosy a mastných kyselin pomocí enzymové katalýzy a přezkoumat jejich antimikrobiální vlastnosti i v reálních podmínkách. Bylo zjištěno, že enzymovou syntézou lze připravit estery fruktosy s antimikrobiálními vlastnostmi, které je možno použít iv reálním prostředí.

  • Název v anglickém jazyce

    Enzymatic synthesis of fatty acid derivatives with antimicrobial activity and their use

  • Popis výsledku anglicky

    A possibility of decreasing the amount of synthetic preservatives in cosmetic products and foodstuffs is their replacement with fatty acids and their derivatives, which have shown a broad spectrum of antimicrobial activity. The aim of the project was toprepare fatty acid esters of fructose using enzymatic catalysis and to investigate their antimicrobial properties and activity in cosmetic products. The obtained results also indicated that enzymatic synthesis is a alternative method for preparing fattyacid esters of sugar.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    104

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000280420700006

  • EID výsledku v databázi Scopus