Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Důkaz pravosti potravin živočišného původu DNA technologiemi

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024189" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024189 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Důkaz pravosti potravin živočišného původu DNA technologiemi

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metody PCR se úspěšně využívají při určování původních surovin v masných, mlékárenských a rybích produktech. Obecně se všechny zmíněné metody dají aplikovat pro odhalení použití levnější suroviny místo dražší, nebo odhalit kvalitu přísad, ale důležitá jei interpretace výsledků. Prozatím neexistuje univerzální přesná metoda, která by jednoznačně dokázala určit druhový původ surovin v potravinách. V tomto článku jsou nastíněny současné výzkumné trendy v oblasti DNA technologií pro určováním pravosti potravin.

  • Název v anglickém jazyce

    Assay of food authenticity of food of animal origine via DNA technologies

  • Popis výsledku anglicky

    PCR methods have been successfully used in identifying the main ingredients of meat, dairy and fish products. Generally, all the described methods can be applied to detect the substitution of expensive raw materials for by cheaper ones, or reveal the quality of ingredients, but it is the correct interpretation of results. So far there is no universal exact method, which could clearly identify the origin of the ingredients in foods. This article outlines the current research trends in the field of DNA technology for the determination of food authenticity.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Bioprospect

  • ISSN

    1210-1737

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3-4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus