Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Optimalizace vsádkové hydrolýzy laktosy v různých substrátech.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024307" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024307 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Optimalizace vsádkové hydrolýzy laktosy v různých substrátech.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Enzym ?-galaktosidasa patří do třídy hydroláz, a lze jej použít na přípravu delaktosovaných výrobků pro osoby trpící laktosovou intolerancí, a zároveň je tento enzym vhodný pro syntézu galaktooligosacharidů (GOS), které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Pro přípravu hydrolyzátu laktosy, byly použity tři různé substráty, laktosa v pufru, syrovátka po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 a UF permeát, koncentrace substrátů byla zvolena 45 g.L-1. K experimentům ve vsádkových reaktorech, byly použity4 různé koncentrace enzymu Maxilact LX 5000 (0,6; 1,2; 2,4 a 3,6 U.mL-1). Ze získaných dat vyplývá, že k dosažení 90% stupně hydrolýzy pro substráty laktosa v pufru a UF permeát je potřebná minimální aktivita enzymu 1,2 U.mL-1, zatímco pro syrovátku po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 je tento stupeň hydrolýzy dosažen až při použití dvojnásobného množství enzymu, což odpovídá aktivitě 2,4 U.mL-1. Tento rozdíl je dán vlivem přítomných syrovátkových bílkovin na hydrolyzační aktivitu enzy

  • Název v anglickém jazyce

    Optimization of lactose hydrolysis in different substrates in batch process.

  • Popis výsledku anglicky

    The enzyme ?-galactosidase belongs to the hydrolases, and can be used to prepare delactosed products for people suffering by lactose intolerance. The enzyme is suitable for the synthesis of galactooligosaccharides (GOS) as well. These saccharides have apositive impact on the human organism. Lactose in the buffer, whey after the production of cheese with pH adjusted to 6.75 and the UF-permeate were used for experiments, the concentration of substrates was 45 g.L-1 (lactose in buffer and UF-permeate) and60 g.L-1 (whey). 4 different concentrations of the enzyme Maxilact LX 5000 (0.6, 1.2, 2.4 and 3.6 U.mL-1) were used for these experiments. Data shows that for 80% degree of lactose hydrolysis in buffer and UF permeate is required minimum enzyme activity0.6 U.mL-1, while for the whey after the production of cheese is necessary to use higher activity of enzyme (2.4 U.mL-1). This difference could be due to present of whey proteins in medium, which may influence the enzyme activity.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-760-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku