Optimalizace vsádkové hydrolýzy laktosy v různých substrátech.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024307" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024307 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace vsádkové hydrolýzy laktosy v různých substrátech.
Popis výsledku v původním jazyce
Enzym ?-galaktosidasa patří do třídy hydroláz, a lze jej použít na přípravu delaktosovaných výrobků pro osoby trpící laktosovou intolerancí, a zároveň je tento enzym vhodný pro syntézu galaktooligosacharidů (GOS), které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Pro přípravu hydrolyzátu laktosy, byly použity tři různé substráty, laktosa v pufru, syrovátka po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 a UF permeát, koncentrace substrátů byla zvolena 45 g.L-1. K experimentům ve vsádkových reaktorech, byly použity4 různé koncentrace enzymu Maxilact LX 5000 (0,6; 1,2; 2,4 a 3,6 U.mL-1). Ze získaných dat vyplývá, že k dosažení 90% stupně hydrolýzy pro substráty laktosa v pufru a UF permeát je potřebná minimální aktivita enzymu 1,2 U.mL-1, zatímco pro syrovátku po výrobě sýrů s upraveným pH na 6,75 je tento stupeň hydrolýzy dosažen až při použití dvojnásobného množství enzymu, což odpovídá aktivitě 2,4 U.mL-1. Tento rozdíl je dán vlivem přítomných syrovátkových bílkovin na hydrolyzační aktivitu enzy
Název v anglickém jazyce
Optimization of lactose hydrolysis in different substrates in batch process.
Popis výsledku anglicky
The enzyme ?-galactosidase belongs to the hydrolases, and can be used to prepare delactosed products for people suffering by lactose intolerance. The enzyme is suitable for the synthesis of galactooligosaccharides (GOS) as well. These saccharides have apositive impact on the human organism. Lactose in the buffer, whey after the production of cheese with pH adjusted to 6.75 and the UF-permeate were used for experiments, the concentration of substrates was 45 g.L-1 (lactose in buffer and UF-permeate) and60 g.L-1 (whey). 4 different concentrations of the enzyme Maxilact LX 5000 (0.6, 1.2, 2.4 and 3.6 U.mL-1) were used for these experiments. Data shows that for 80% degree of lactose hydrolysis in buffer and UF permeate is required minimum enzyme activity0.6 U.mL-1, while for the whey after the production of cheese is necessary to use higher activity of enzyme (2.4 U.mL-1). This difference could be due to present of whey proteins in medium, which may influence the enzyme activity.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-760-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—