Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antilisteriání aktivita laktokoků vůči persistentním listeriím.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024330" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024330 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antilisteriání aktivita laktokoků vůči persistentním listeriím.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antimikrobiální vlastnosti bakterií mléčného kvašení (BMK) jsou používány při ochraně potravin. Důvodem je především vysoká produkce kyseliny mléčné, která snižuje pH prostředí. Dochází tak k prodloužení trvanlivosti potravinářských výrobků. U některýchBMK je známa produkce bakteriocinů. Tyto antimikrobiální peptidy jsou účinné v efektivním potlačení růstu zdravotně rizikových mikroorganismů (např. patogenního druhu Listeria monocytogenes), které mohou být přítomny v potravinářských výrobcích v případěnedodržení hygienických podmínek během výroby.

  • Název v anglickém jazyce

    Antilisterial activity of lactococci against persistent listerias strains.

  • Popis výsledku anglicky

    The antimicrobial properties of lactic acid bacteria (LAB) strains are used for food-stuffs protection. The main reason is the production of lactic acid which causes lower environmental pH. Thanks to this shelf-life of food can be extended. Some LAB strains are known for production of bacteriocins. These antimicrobial peptides are active in effective suppressing of growth of health-risk bacteria (e.g. Listeria monocytogenes), which can be present in food products in case of non-performance of hygienic conditions during production.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08050" target="_blank" >2B08050: Listeria monocytogenes - postupy umožňující spolehlivé hodnocení kvality a bezpečnosti mléčných výrobků, etap technologického procesu výroby, finálních výrobků a jejich skladování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr u Bystřice pod Perštejnem, ČR

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku