Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií - Současný stav problematiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024337" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024337 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií - Současný stav problematiky
Popis výsledku v původním jazyce
24. dubna 2002 švédský Národní úřad pro potraviny (National Food Administration) seznámil veřejnost se závěry výzkumu, který prokázal přítomnost toxického kontaminantu akrylamidu v řadě běžných potravin. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) je akrylamid řazen do 2.A skupiny mezi sloučeniny s pravděpodobně karcinogenním účinkem pro člověka. Patří do skupiny tzv. procesních kontaminantů, tj. nežádoucích látek, které v potravinách vznikají během jejich technologického zpracování. Vzniká Maillardovou reakcí během tepelného zpracování potravin za vysokých teplot (>120°C) z přítomných prekursorů (asparagin a redukující cukry). Jedná se především o potraviny, jako jsou bramborové a pekárenské výrobky, káva a čokoláda. Cílem předkládané studiebylo posouzení vlivu vybraných forem obilovin, především však pšenice, na obsah prekursorů akrylamidu v mouce a na výsledné hladiny akrylamidu v laboratorně upečených bulkách Pro analýzy byly použity vybrané genotypy, zahrnující netradič
Název v anglickém jazyce
Proccesing contaminants in heat-treated cereal based foods - Present data
Popis výsledku anglicky
Reports issued by Swedish researchers on occurrence of acrylamide in starch-rich heat treated food have raised concern of food companies and consumers on health risk related to this hazardous substance. Acrylamide has been classified as probable human carcinogen. For this reason the scientists immediately started a worldwide research to make clear all the questions related to this substance in foodstuffs. The aim of this study was the comparison of selected cereals (notably wheat) with regard to levelsof acrylamide precursors in a raw material and acrylamide content in baked products. The grains were harvested in years 2007-2009.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06168" target="_blank" >2B06168: Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Slalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—