Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Náhražky tuků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024371" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024371 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Náhražky tuků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Náhražky tuků se používají, aby se snížil přísun kalorií v jídle, ale výrobek by měl vypadat, chutnat a být vnímán stejně. Náhražky tuků mohou být na bázi škrobů, včetně modifikovaných škrobů, dextrinů, gum, polydextrosy. Používají se jako zahušťovadla pro mléčné výrobky, zmrzliny, dresinky, pečivo. Náhražky na bázi proteinů jsou vyrobeny z mléčných nebo vaječných bílkovin a používají se do nízkotučných mléčných výrobků, pečiva, margarinů majonéz, polévek a salátových dresinků. V současnosti neexistujeideální náhražka, která by měla ideální senzorické vlastnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Fat replacers

  • Popis výsledku anglicky

    A fat replacements are used to low the calories in food but the product have to look, taste and feel the same. Fat replacers can be carbohydrate-based include modified starches, dextrin, oat fibre, dried plum paste, gums, and polydextrose. These can be used as thickeners for frozen desserts, dairy-type products, spreads and sauces, salad dressings, and baked goods. Protein-based fat replacers are made from milk or egg protein and are used in low-fat dairy products, baked goods, margarines, mayonnaise, soups and salad dressings. There not exists replacement with ideal sensory properties.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus