Náhražky tuků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024371" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024371 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Náhražky tuků
Popis výsledku v původním jazyce
Náhražky tuků se používají, aby se snížil přísun kalorií v jídle, ale výrobek by měl vypadat, chutnat a být vnímán stejně. Náhražky tuků mohou být na bázi škrobů, včetně modifikovaných škrobů, dextrinů, gum, polydextrosy. Používají se jako zahušťovadla pro mléčné výrobky, zmrzliny, dresinky, pečivo. Náhražky na bázi proteinů jsou vyrobeny z mléčných nebo vaječných bílkovin a používají se do nízkotučných mléčných výrobků, pečiva, margarinů majonéz, polévek a salátových dresinků. V současnosti neexistujeideální náhražka, která by měla ideální senzorické vlastnosti.
Název v anglickém jazyce
Fat replacers
Popis výsledku anglicky
A fat replacements are used to low the calories in food but the product have to look, taste and feel the same. Fat replacers can be carbohydrate-based include modified starches, dextrin, oat fibre, dried plum paste, gums, and polydextrose. These can be used as thickeners for frozen desserts, dairy-type products, spreads and sauces, salad dressings, and baked goods. Protein-based fat replacers are made from milk or egg protein and are used in low-fat dairy products, baked goods, margarines, mayonnaise, soups and salad dressings. There not exists replacement with ideal sensory properties.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—