Technologie výroby syrovátkových nápojů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024411" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024411 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie výroby syrovátkových nápojů
Popis výsledku v původním jazyce
Syrovátkové nápoje jsou rozšířené v Evropě v mnoha variacích. Syrovátka obsahuje mnoho složek s různými zdravotními benefity. Esenciální aminokyseliny a neesenciální aminokyselina cystein jsou nejvýznamnějšími složkami syrovátky. Syrovátkové nápoje jsoupovažovány jako zajímavé mléčné produkty pro zákazníky. Technologie výroby syrovátkových nápojů není zatí dobře popsána. Základní vlastnosti a parametry surové syrovátky jsou důležité pro úspěšné použití syrovátky při výrobě fermentovaných nápojů. V tétostudii byly testovány různé syrovátky z polotvrdých a tvrdých sýrů. Závislost každé syrovátky z různých druhů sýra na výrobu syrovátkových nápojů byla pozorována.
Název v anglickém jazyce
Technology of whey drinks production
Popis výsledku anglicky
The whey drinks are widespread in Europe in many variations. The whey contains many components with different healthy benefits. The most nutritionally important are essential amino acids and non-essential amino acid cystein. The whey drink is supposed tobe nutritionally interesting milk products for the customers. However, the technology of whey drinks production is not still very well described. The basic properties and parameters of raw whey, during cheese production are necessary for the successfulusing in the whey fermented beverage production. In this study, the different whey, from the semi-hard and hard cheese, was tested. The influence of the each whey from the different kind of cheese on the whey drink production was observed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-760-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—