Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Spotřebitelsky atraktivní druhy těstovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43881488" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43881488 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Spotřebitelsky atraktivní druhy těstovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V souboru 11 vzorků jednovaječných, laboratorně připravených těstovin byla hodnocena kvalita v sušeném a vařeném stavu. Přídavky 5% barevné složky neovlivnily tvar, ale vzhled povrchu těstovin (např. pruhovitost pro červenou řepu). Ve spektrálních barevných profilech došlo k významnýcm posunům ve světlosti L* (např sépiovým inkoustem) a odstínech červené a* (-2,0 až 8,5). Obsah bílkovin byl zvýšen přídavkem špenátu, bazalky a sušených hub. Nejvyšší nárůst obsahu vlákniny (5,6%) byl způsoben 5 % karobu.

  • Název v anglickém jazyce

    Consumer attractive pasta

  • Popis výsledku anglicky

    Within set of one-egg laboratory prepared pasta, quality was evaluated in dried and cooked stage. Colour component as 5% addition did not affected pasta shape, but their surface appearance did (e.g. striation by red beet). Significant shifts were determined in samples spectral colour pfiles, mainly in L* (e.g. by sepia ink) and a* (from -2.0 to 8,5 against standard). Protein content has increased at spinach, basil and dried mushrooms recipe modification. The highest fibre content increase was determinedfor pasta with carob.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2011

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    2-6

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus