Spotřebitelsky atraktivní druhy těstovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43881488" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43881488 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Spotřebitelsky atraktivní druhy těstovin
Popis výsledku v původním jazyce
V souboru 11 vzorků jednovaječných, laboratorně připravených těstovin byla hodnocena kvalita v sušeném a vařeném stavu. Přídavky 5% barevné složky neovlivnily tvar, ale vzhled povrchu těstovin (např. pruhovitost pro červenou řepu). Ve spektrálních barevných profilech došlo k významnýcm posunům ve světlosti L* (např sépiovým inkoustem) a odstínech červené a* (-2,0 až 8,5). Obsah bílkovin byl zvýšen přídavkem špenátu, bazalky a sušených hub. Nejvyšší nárůst obsahu vlákniny (5,6%) byl způsoben 5 % karobu.
Název v anglickém jazyce
Consumer attractive pasta
Popis výsledku anglicky
Within set of one-egg laboratory prepared pasta, quality was evaluated in dried and cooked stage. Colour component as 5% addition did not affected pasta shape, but their surface appearance did (e.g. striation by red beet). Significant shifts were determined in samples spectral colour pfiles, mainly in L* (e.g. by sepia ink) and a* (from -2.0 to 8,5 against standard). Protein content has increased at spinach, basil and dried mushrooms recipe modification. The highest fibre content increase was determinedfor pasta with carob.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2011
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
2-6
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—