Švestková povidla aneb černé zlato naší kuchyně
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892062" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892062 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Švestková povidla aneb černé zlato naší kuchyně
Popis výsledku v původním jazyce
Pěstování slivoní a zpracování jejich plodů má v naších zemích bohatou tradici. Povidla jsou typicky slovanská ovocná konzerva tradičně svářená na otevřených kotlích po dlouhou dobu do pastové konzistence. Průmyslová výroba je v současné době založena napoužití lekvaru (švestkový polotovar) nebo sušených švestek. Povidla mají být tuhá, lesklá, specifické čisté ovocné chuti. V článku jsou uvedeny legislativní požadavky na švestková povidla a jejich základní chemické složení. Dále jsou diskutována povidla i z výživového hlediska. V neposlední řadě jsou presentovány výsledky chemických rozboru švestkových povidel z českého trhu, včetně zhodnocení autenticity analyzovaných vzorků.
Název v anglickém jazyce
Plum jam - black gold of Czech cuisine
Popis výsledku anglicky
The harvesting of plum trees and plum products manufacturing has a traditional at Czech countries. Plum jam is typically Slavic fruit products. Traditionally is a plum jam boiled for a long period in non-covered pot. The manufacture production is based on using "lekvar" (plum semi product) or dried plums. The plum jam should be tough, glossy, specific pure tasty. At this article the legislative requirements and basic chemical composition are presented. The nutrition aspects of plum jam are mentioned. The results of chemical analysis of plum jams from the Czech market are presented. The authenticity of analysed sample is discussed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
146-148
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—