Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Švestková povidla aneb černé zlato naší kuchyně

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892062" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892062 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Švestková povidla aneb černé zlato naší kuchyně

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pěstování slivoní a zpracování jejich plodů má v naších zemích bohatou tradici. Povidla jsou typicky slovanská ovocná konzerva tradičně svářená na otevřených kotlích po dlouhou dobu do pastové konzistence. Průmyslová výroba je v současné době založena napoužití lekvaru (švestkový polotovar) nebo sušených švestek. Povidla mají být tuhá, lesklá, specifické čisté ovocné chuti. V článku jsou uvedeny legislativní požadavky na švestková povidla a jejich základní chemické složení. Dále jsou diskutována povidla i z výživového hlediska. V neposlední řadě jsou presentovány výsledky chemických rozboru švestkových povidel z českého trhu, včetně zhodnocení autenticity analyzovaných vzorků.

  • Název v anglickém jazyce

    Plum jam - black gold of Czech cuisine

  • Popis výsledku anglicky

    The harvesting of plum trees and plum products manufacturing has a traditional at Czech countries. Plum jam is typically Slavic fruit products. Traditionally is a plum jam boiled for a long period in non-covered pot. The manufacture production is based on using "lekvar" (plum semi product) or dried plums. The plum jam should be tough, glossy, specific pure tasty. At this article the legislative requirements and basic chemical composition are presented. The nutrition aspects of plum jam are mentioned. The results of chemical analysis of plum jams from the Czech market are presented. The authenticity of analysed sample is discussed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    146-148

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus