Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií.:- současný stav problematiky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892908" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892908 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií.:- současný stav problematiky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Akrylamid je neurotoxická a potenciálně karcinogenní látka, která vzniká během tepelného zpracování potravin v průběhu Maillardovy reakce. Jedná se zejména o potraviny bohaté na škrob, které mají současně nízký obsah vody, jako jsou bramborové a pekárenské výrobky, káva a čokoláda. V současné době je výzkum v oblasti tvorby akrylamidu zaměřen na změny technologií výroby potravin. Cílem těchto úprav je minimalizovat množství akrylamidu ve výsledných produktech při zachování jejich požadovaných senzorických vlastností. Cílem předkládané studie bylo zhodnocení různých typů pekárenských výrobků produkovaných v ČR z hlediska tvorby procesního kontaminantu akrylamidu. Experimenty byly zaměřeny na chléb, běžné pečivo a chemicky kypřené pečivo - perníky. Bylysledovány na jedné straně průmyslové výrobky a na straně druhé výrobky modelově připravené, ve kterých byl posuzován vliv různých recepturních a technologických faktorů. Nejnižší hladiny (často pod limitem detekce metody) byly nalezeny v

  • Název v anglickém jazyce

    Process contaminants in thermally processed cereal food

  • Popis výsledku anglicky

    Acrylamide is a neurotoxic and potentially carcinogenic compound, which is formed during Maillard reaction. Acrylamide typically occurs in heat-processed starch-rich fous, with low water content. High levels of acrylamide were found especially in starchrich foods such as potato and bakery products, or in coffee, coffee surrogates or chocolate. Within the presented study, original research data about content of processing contaminant acrylamide in traditional Czech bakery products such as breads, rollsand gingerbreads were obtained. We completed information about acrylamide contribution to the dietary intake for Czech population from daily consumed basic food.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    41

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    115-118

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus