Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Transfer of proccesing contaminants acrylamide and furan from coffees and coffee surrogates into the brew

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892964" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892964 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Transfer of proccesing contaminants acrylamide and furan from coffees and coffee surrogates into the brew

  • Popis výsledku v původním jazyce

    ? Acrylamide and furan are well-known processing contaminants of a wide range of foods, mainly those heat treated. High levels of acrylamide were found especially in starch rich foods such as potato and bakery products, or in coffee and coffee surrogates. Up to now, the highest levels of furan were determined in roasted coffee, caramel, vegetable based baby foods and canned foods. According to the IARC, acrylamide and furan are classified as a probable (group 2A) and a possible (group 2B) carcinogen tohumans, respectively. ? Our aim within this study was to monitor the levels of acrylamide and furan in various types of coffee (roasted beans, instant coffee) and coffee surrogates available on the Czech retail market. To estimate their contribution to the total dietary intake, our research was also focused on the transfer of both contaminants into the brew prepared by common procedures. ? The analytical procedure used for acrylamide determination was based on HPLC technique coupled to t

  • Název v anglickém jazyce

    Transfer of proccesing contaminants acrylamide and furan from coffees and coffee surrogates into the brew

  • Popis výsledku anglicky

    ? Acrylamide and furan are well-known processing contaminants of a wide range of foods, mainly those heat treated. High levels of acrylamide were found especially in starch rich foods such as potato and bakery products, or in coffee and coffee surrogates. Up to now, the highest levels of furan were determined in roasted coffee, caramel, vegetable based baby foods and canned foods. According to the IARC, acrylamide and furan are classified as a probable (group 2A) and a possible (group 2B) carcinogen tohumans, respectively. ? Our aim within this study was to monitor the levels of acrylamide and furan in various types of coffee (roasted beans, instant coffee) and coffee surrogates available on the Czech retail market. To estimate their contribution to the total dietary intake, our research was also focused on the transfer of both contaminants into the brew prepared by common procedures. ? The analytical procedure used for acrylamide determination was based on HPLC technique coupled to t

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06168" target="_blank" >2B06168: Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceeding of the 1st International Congress of Cocoa, Coffee and Tea

  • ISBN

    978-88-903360-0-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    298-301

  • Název nakladatele

    Booksystem

  • Místo vydání

    Novara

  • Místo konání akce

    Novara

  • Datum konání akce

    13. 9. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku