Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Toxické účinky akrylamidu a jeho výskyt v potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00213848" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00213848 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_03_205-210.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_03_205-210.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Toxické účinky akrylamidu a jeho výskyt v potravinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Akrylamid patří mezi pravděpodobné lidské karcinogeny. U zvířat byly prokázány neurotoxické, karcinogenní, mutagenní, teratogenní a genotoxických vlastnosti. Akrylamid vzniká v potravinách bohatých na sacharidy, které se zpracovávají při vysoké teplotě (nad 120°C) smažením, pečením či pražením. Jedná se především o brambory zpracovávané na bramborové lupínky (chipsy), bramborové hranolky, pečené brambory. O něco nižší obsah se nachází v chlebu, zejména v chlebové kůrce, ve snídaňových cereáliích (pražených), v kávě, kávovinových náhražkách, pernících, krekrech, oplatcích a sušenkách.

  • Název v anglickém jazyce

    Toxic Effects of Acrylamide and its Occurrence in Food

  • Popis výsledku anglicky

    Acrylamide is a potentially carcinogenic substance. Several toxicological studies have demonstrated its genotoxic carcinogenicity in animals and thus indicating potential human health risks. Acrylamide is present in several carbohydrate rich foods when cooked at high temperatures (>120 °C) upon frying, baking and roasting. Most of the acrylamide dietary exposure has its origin in potato products, coffee, bakery products and chocolate. Acrylamide forms in potato products during industrial processing, retail, catering and home preparation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    108

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    205-210

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus