Toxické účinky akrylamidu a jeho výskyt v potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00213848" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00213848 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_03_205-210.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_03_205-210.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Toxické účinky akrylamidu a jeho výskyt v potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Akrylamid patří mezi pravděpodobné lidské karcinogeny. U zvířat byly prokázány neurotoxické, karcinogenní, mutagenní, teratogenní a genotoxických vlastnosti. Akrylamid vzniká v potravinách bohatých na sacharidy, které se zpracovávají při vysoké teplotě (nad 120°C) smažením, pečením či pražením. Jedná se především o brambory zpracovávané na bramborové lupínky (chipsy), bramborové hranolky, pečené brambory. O něco nižší obsah se nachází v chlebu, zejména v chlebové kůrce, ve snídaňových cereáliích (pražených), v kávě, kávovinových náhražkách, pernících, krekrech, oplatcích a sušenkách.
Název v anglickém jazyce
Toxic Effects of Acrylamide and its Occurrence in Food
Popis výsledku anglicky
Acrylamide is a potentially carcinogenic substance. Several toxicological studies have demonstrated its genotoxic carcinogenicity in animals and thus indicating potential human health risks. Acrylamide is present in several carbohydrate rich foods when cooked at high temperatures (>120 °C) upon frying, baking and roasting. Most of the acrylamide dietary exposure has its origin in potato products, coffee, bakery products and chocolate. Acrylamide forms in potato products during industrial processing, retail, catering and home preparation.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
108
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
205-210
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—