Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování čerstvosti masa enzymovou detekcí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892951" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892951 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování čerstvosti masa enzymovou detekcí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mrazírenské teploty p?sobí na kaţdou část jatečně upraveného těla rozdílně, avšak vţdy se aktivita citrátsyntázy s prodluţující se dobou pr?chodu rychlozmrazovacím zařízením zvyšuje. Katalytická aktivita citrátsyntázy v závislosti na době skladování vzorku má zvyšující se trend. Při dlouhodobém skladování se aktivita citrátsyntázy v d?sledku její degradace sniţuje. Hodnota katalytické aktivity citrátsyntázy je také u čerstvých vzork? nenulová a je potřeba na tuto skutečnost brát zřetel. Metoda měření aktivity citrátsyntázy v exsudátu uvolněném z masa se pro rozlišení masa zmraţeného od masa, které zmrazením neprošlo, ukazuje jako velmi vhodná a dostatečně citlivá.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of meat freshness using enzymes

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work is to determine whether using enzyme methods, detecting the presence of mitochondrial enzymes (citratesynthase), can proof if the meat was frozen or not. It was observed that the longer the meat is frozen the bigger the range of themeat tissue damage is, and the activity of citratsynthase in the exudates is higher. The activity of citratsynthase enzyme was calculated from the absorbance measured in the meat exudates, after adding appropriate reagents. Another aspect was observed when partly frozen meat, stored at chill temperatures, was analysed, according the citratesynthase activity. It is found that freezing temperatures affect different parts of the meat in various ways, but the activity of citratesynthase is always increasing. The same was found when the meat was chilled, the citratesynthase activity also increased during the time, but ling period storage had an opposite effect. The citratesynthase activity decreased due to its decay.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin "Ingrovy dny"

  • ISBN

    978-80-7375-495-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    219-223

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku