Sledování čerstvosti masa enzymovou detekcí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892951" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892951 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování čerstvosti masa enzymovou detekcí
Popis výsledku v původním jazyce
Mrazírenské teploty p?sobí na kaţdou část jatečně upraveného těla rozdílně, avšak vţdy se aktivita citrátsyntázy s prodluţující se dobou pr?chodu rychlozmrazovacím zařízením zvyšuje. Katalytická aktivita citrátsyntázy v závislosti na době skladování vzorku má zvyšující se trend. Při dlouhodobém skladování se aktivita citrátsyntázy v d?sledku její degradace sniţuje. Hodnota katalytické aktivity citrátsyntázy je také u čerstvých vzork? nenulová a je potřeba na tuto skutečnost brát zřetel. Metoda měření aktivity citrátsyntázy v exsudátu uvolněném z masa se pro rozlišení masa zmraţeného od masa, které zmrazením neprošlo, ukazuje jako velmi vhodná a dostatečně citlivá.
Název v anglickém jazyce
Detection of meat freshness using enzymes
Popis výsledku anglicky
The aim of this work is to determine whether using enzyme methods, detecting the presence of mitochondrial enzymes (citratesynthase), can proof if the meat was frozen or not. It was observed that the longer the meat is frozen the bigger the range of themeat tissue damage is, and the activity of citratsynthase in the exudates is higher. The activity of citratsynthase enzyme was calculated from the absorbance measured in the meat exudates, after adding appropriate reagents. Another aspect was observed when partly frozen meat, stored at chill temperatures, was analysed, according the citratesynthase activity. It is found that freezing temperatures affect different parts of the meat in various ways, but the activity of citratesynthase is always increasing. The same was found when the meat was chilled, the citratesynthase activity also increased during the time, but ling period storage had an opposite effect. The citratesynthase activity decreased due to its decay.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin "Ingrovy dny"
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
219-223
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—