Faktory ovlivňující perlení šumivých vín
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894294" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894294 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující perlení šumivých vín
Popis výsledku v původním jazyce
Perlení je jedním ze základních kvalitativních znaků šumivých vín. Cílem studie bylo zhodnotit chemické a chemicko-fyzikální faktory, které ovlivňuji kvalitu perlení šumivých vín. Pro sledovaní těchto vlivů byla vybrána jakostní šumivá vina, převážně z české produkce, vyrobena metodou Charmat. Statistickým zpracováním výsledků senzorické analýzy vín a analýzy kvalitativních parametrů jsme zjistili, že intenzita perleni a počet řetízků významně souvisí s povrchovým napětím, ovlivňovaným zejména obsahem bílkovin (asimilovatelného dusíku) a těkavých látek. Dalšími parametry, které silně koreluji s intenzitou perlení a počtem řetízků, jsou obsah CO2 a přetlak v lahvi.
Název v anglickém jazyce
Factors affecting effervescence of sparkling wines
Popis výsledku anglicky
Effervescence is one of the essential qualitative characteristics of sparkling wines. The aim of this study was to evaluate chemical and physicochemical factors that affect the quality of effervescence of sparkling wines. High-quality sparkling wines made by Charmat method, mostly from Czech production, had been selected to monitor these effects. Using statistical processing of the sensory analysis results and qualitative parameters analysis we found that the intensity of effervescence and the number ofchains are related to surface tension which is affected especially by protein content (assimilable nitrogen) and volatile substances. Other parameters that strongly correlated with the intensity of effervescence and the number of chains were CO2 contentand pressure in the bottle.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
171-177
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—