Aktuální požadavky na senzorickou jakost révových vín.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F04%3A00003919" target="_blank" >RIV/62156489:43510/04:00003919 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aktuální požadavky na senzorickou jakost révových vín.
Popis výsledku v původním jazyce
Senzorická analýza vín představuje hodnocení kvality a intenzity vjemů, které jsou vytvářené jejich organoleptickými vlastnostmi, smyslovými orgány. Prostřednictvím našich receptorů a zkušeností uložených v paměti víno poznáváme, identifikujeme, srovnáváme, popisujeme a klasifikujeme.Mezi základní posuzované organoleptické znaky révových vín patří vzhled, vůně a chuť. Hodnocení vzhledu se skládá z posouzení čistoty vzhledu, perlení, fluidity a barvy vína. Vůni a chuť vína hodnotíme na základě senzorického posouzení její kvality, intenzity a harmonie, tedy látkového složení těkavých netěkavých látek, jejich kvantitativního obsahu, vzájemné rovnováhy a jemnosti.
Název v anglickém jazyce
The actual requirements on sensory wine quality
Popis výsledku anglicky
The sensory analysis of wine means evaluation of quality and intensity of sensation creating organoleptic attributes by the sense organs. Wine is recognized, identified, compared, described and classified by the receptors and experience. Primary assessedwine organoleptic attributes are appearance, smell and taste of wine. Examination of wine appearance consists of assessment a cleanness, sparkling, fluidity and color. Smell and taste of wine is assessed by the sensory analysis of quality, intensity andharmony, so a composition of volatile and non-volatile substances, their quantitative contents, balances and gentleness.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Senzorická analýza potravin a vody
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
22-23
Název nakladatele
Český institut pro akreditaci
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—