Trendy v autenticitě potravin a v přístupech k detekci falšování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894323" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894323 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Trendy v autenticitě potravin a v přístupech k detekci falšování
Popis výsledku v původním jazyce
V příspěvku jsou shrnuty příklady zdravotní důsledky vybraných způsobů a činnost Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v oblasti detekce falšování potravin. Možné přístupy k detekci falšování potravin jsou na základě a) potvrzení hypotézyfalšování podle analýz vybraných markerů nebo b) chemometrického přístupu založeného na statistickém zpracování výsledků analýz (vyhledávání odlehlých, podezřelých vzorků ze skupiny). Tyto přístupy jsou vysvětleny také v souvislosti s novými metodami, jako jsou nejrůznější postupy "omics" (např.. metabolomika).
Název v anglickém jazyce
Trends in Food Authenticity and in Detection of Food Adulteration
Popis výsledku anglicky
The principal examples of health adverse consequences of the recent causes are summarized and the activities of the Faculty of Food and Biochemical Technology of the ICT in detection of food adulteration are cited. The possible approaches to the food adulteration detection based a) on the confirmation of hypothesis of adulteration by the analyses of selected markers or b) on the chemometric approach founded on the statistical processing of analytical results of a larger group of samples looking for theoutlaying suspect samples; are explained also in context of new methods such as metabolomics, omics and their application in food authentication.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
106
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
903-910
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—