Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Trendy v autenticitě potravin a v přístupech k detekci falšování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894323" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894323 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Trendy v autenticitě potravin a v přístupech k detekci falšování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V příspěvku jsou shrnuty příklady zdravotní důsledky vybraných způsobů a činnost Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v oblasti detekce falšování potravin. Možné přístupy k detekci falšování potravin jsou na základě a) potvrzení hypotézyfalšování podle analýz vybraných markerů nebo b) chemometrického přístupu založeného na statistickém zpracování výsledků analýz (vyhledávání odlehlých, podezřelých vzorků ze skupiny). Tyto přístupy jsou vysvětleny také v souvislosti s novými metodami, jako jsou nejrůznější postupy "omics" (např.. metabolomika).

  • Název v anglickém jazyce

    Trends in Food Authenticity and in Detection of Food Adulteration

  • Popis výsledku anglicky

    The principal examples of health adverse consequences of the recent causes are summarized and the activities of the Faculty of Food and Biochemical Technology of the ICT in detection of food adulteration are cited. The possible approaches to the food adulteration detection based a) on the confirmation of hypothesis of adulteration by the analyses of selected markers or b) on the chemometric approach founded on the statistical processing of analytical results of a larger group of samples looking for theoutlaying suspect samples; are explained also in context of new methods such as metabolomics, omics and their application in food authentication.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    106

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    903-910

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus