Beta glukany a ječné výrobky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894615" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894615 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Beta glukany a ječné výrobky
Popis výsledku v původním jazyce
Ječmen je dnes v ČR využíván v potravinářství hlavně jako surovina na výrobu sladu. Z hlediska výživy je ječná obilka výjimečným zdrojem vlákniny potravy zejména beta-glukanů, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Z tohoto důvodu je důležité využítječmen nejen v pivovarnictví a sladařství, ale i v dalších oborech potravinářství. Potraviny s vyšším obsahem ?-glukanů vykazují preventivní účinky v řadě civilizačních onemocnění, hlavně kardiovaskulárních onemocnění a určitých typů rakoviny. Dále beta-glukany pomáhají snižovat hladinu sérového cholesterolu, regulovat glykémii a hladinu insulinu. Mimo tyto účinky poskytují produkty s ječnou složkou pocit sytosti a pomáhají tak snížit a zejména udržovat optimální tělesnou hmotnost. Ječné zrno je navícvýborným zdrojem řady vitaminů a minerálních látek a ječné bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny. V dnešní hektické, uspěchané době plné stresů je konzumace výrobků s ječnou složkou velmi žádoucí pro udržení zdravého životní
Název v anglickém jazyce
Beta-glucans and barley products
Popis výsledku anglicky
The production of malt is a traditional use of barley in the Czech Republic. Barley grain is important source of dietary fibre, especially b-glucans, which have positive nutritional and health benefits. Barley based products are effective in cholesterollowering, glucose and insulin lowering effect and in prevention of cardiovascular diseases and some type of cancer. Barley grain contains vitamins B, minerals and useful ratio of essential amino acids. Barley bread and bakery products are very good and beneficial for anti-aging and maintaining of health life style.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
duben
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
99-101
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—