Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Beta glukany a ječné výrobky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894615" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894615 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Beta glukany a ječné výrobky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ječmen je dnes v ČR využíván v potravinářství hlavně jako surovina na výrobu sladu. Z hlediska výživy je ječná obilka výjimečným zdrojem vlákniny potravy zejména beta-glukanů, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Z tohoto důvodu je důležité využítječmen nejen v pivovarnictví a sladařství, ale i v dalších oborech potravinářství. Potraviny s vyšším obsahem ?-glukanů vykazují preventivní účinky v řadě civilizačních onemocnění, hlavně kardiovaskulárních onemocnění a určitých typů rakoviny. Dále beta-glukany pomáhají snižovat hladinu sérového cholesterolu, regulovat glykémii a hladinu insulinu. Mimo tyto účinky poskytují produkty s ječnou složkou pocit sytosti a pomáhají tak snížit a zejména udržovat optimální tělesnou hmotnost. Ječné zrno je navícvýborným zdrojem řady vitaminů a minerálních látek a ječné bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny. V dnešní hektické, uspěchané době plné stresů je konzumace výrobků s ječnou složkou velmi žádoucí pro udržení zdravého životní

  • Název v anglickém jazyce

    Beta-glucans and barley products

  • Popis výsledku anglicky

    The production of malt is a traditional use of barley in the Czech Republic. Barley grain is important source of dietary fibre, especially b-glucans, which have positive nutritional and health benefits. Barley based products are effective in cholesterollowering, glucose and insulin lowering effect and in prevention of cardiovascular diseases and some type of cancer. Barley grain contains vitamins B, minerals and useful ratio of essential amino acids. Barley bread and bakery products are very good and beneficial for anti-aging and maintaining of health life style.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    4

  • Číslo periodika v rámci svazku

    duben

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    99-101

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus