Ječné pečivo stárne pomaleji
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894618" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894618 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ječné pečivo stárne pomaleji
Popis výsledku v původním jazyce
V článku je popsáno využití ječmene v pekařství a ve výživě. Jsou zhodnoceny zdravotní, výživové, senzorické a technologické aspekty přídavky ječných složek do receptur tradičních výrobků z pšenice. Ječné b-glukany na rozdíl od pšeničných a žitných jsourovnoměrně zastoupeny ve všech částech ječného zrna. Díky vláknině potravy mají výrobky s ječmenem nižší objem, ale jsou vláčnější a vydrží delší dobu jako čerstvě upečené, proces stárnutí u těchto výrobků probíhá pomaleji.
Název v anglickém jazyce
Barley bread and its slow staling
Popis výsledku anglicky
The use of barley in cereal production is described. The health, nutritional, sensorial and technological effects of dietary fibre and b-glucans on bread properties is mentioned. The distribution of b-glucans in different part of barley grain is showed.The addition of barley b-glucans to wheat bread resulted lower specific volume of bread but slower staling rate in compared to pure wheat bread.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Ročenka pekaře a cukráře
ISSN
1231-241X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2012
Číslo periodika v rámci svazku
prosinec
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
153-157
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—