Stanovení retenční kapacity vybraných druhů kompozitní mouky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894647" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894647 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22810/12:43894647
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení retenční kapacity vybraných druhů kompozitní mouky
Popis výsledku v původním jazyce
Kompozitní mouky byly vytvořeny z pšeničné hladké a 10-50 % celozrnných pšeničné, žitné, ječné, ovesné a kukuřičné. Kvalita bílkovin se přídavky snížila, a to až o 70 % v případě kompozitů s kukuřičnou moukou. Naopak až třetinový nárůst byl zaznamenán pro stejnou řadu kompozitních mouk v parametru ČP. Největší změna RK profilů proti standardu M (RK vody 70,6 %, sacharózy 116,5 %, uhličitanu 89,9% a kyseliny mléčné 136,7 %) byla zjištěna v suboru s žitnou celozrnnou. Proti tomu 50% přídavek celozrnné pšeničné, resp. ječné mouky významně ovlivnil jen RK kyseliny mléčné. Korelační analýza prokázala významné vztahy jak mezi jednotlivými RK, tak mezi RK a analytickými znaky.
Název v anglickém jazyce
Solvent retention capacity determination for selected flour composites
Popis výsledku anglicky
Flour composites were blended from fine wheat and 10-50% of wheat, rye, barley, oats or corn wholemeals. Protein quality has been diminished, up to about 70% in cases of composites contaning corn wholemeal. Resersaly, in the FN parameter an increase aprox. one-third was registered for the same composites lines. The largest changes in the wheat flour SRC profile (70.6%, 116.5%, 89.9% and 136.7% for WA-, SU-, SC and LASRC, respectively) was identified within the rye subset. Compared to that, 50% od addedwheat or barley wholemeals affected the LASRC only. Correlation analysis revealed out sighificant relation as between the SRC foursome, so between the SRC and technological quality features.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. sympozia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-839-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
75-78
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr
Datum konání akce
21. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—