Nové technologie a kvalita mlékárenských výrobků.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894886" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894886 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nové technologie a kvalita mlékárenských výrobků.
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita mlékárenských výrobků (a potravin obecně) má několik aspektů. K těm hlavním patří kvalita nutriční, senzorická, mikrobiologická, která úzce souvisí s bezpečností a trvanlivostí. Kvalita mlékárenských výrobků se odvíjí především od kvality suroviny a použité technologie zpracování na finální výrobek. Na zvýšení kvality mlékárenských výrobků v posledních 20 letech se výrazně podílí lepší kvalita suroviny (patrně ve větší míře než u ostatních potravin), ale i nové technologie. Zvýšení kvality se týká zejména vyšší bezpečnosti a delší trvanlivosti výrobků. Podíl na tom má kromě kvality suroviny, hygieny a sanitace ve výrobě i dokonalejší balení výrobků. Novými technologiemi jsou obvykle míněny postupy alternativní ke stávajícím postupům tepelného ošetření (ohmický, mikrovlnný a infračervený ohřev, UV a gama záření, ultrazvuk, vysoký tlak, pulzní elektrické pole). Přes mnohaletý výzkum v této oblasti je zatím praktická využitelnost těchto technologií pro mléko a mlékárenské výrobky
Název v anglickém jazyce
New technologies and quality of dairy products.
Popis výsledku anglicky
Quality of dairy products has several aspects like nutritional, sensorial or microbiological. Quality of dairy products depends mainly on quality of raw milk and used technology. Quality was increased especially in terms of safety and shelf life of dairyproducts. New technologies - alternatives to heat treatment, technologies for production of milk with extended shelf life and separation techniques are discussed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FR-TI1%2F470" target="_blank" >FR-TI1/470: *Progresivní technologie zpracování slané syrovátky z výroby sýrů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-839-9
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
6-9
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
21. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—