Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nové technologie a kvalita mlékárenských výrobků.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894886" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894886 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nové technologie a kvalita mlékárenských výrobků.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita mlékárenských výrobků (a potravin obecně) má několik aspektů. K těm hlavním patří kvalita nutriční, senzorická, mikrobiologická, která úzce souvisí s bezpečností a trvanlivostí. Kvalita mlékárenských výrobků se odvíjí především od kvality suroviny a použité technologie zpracování na finální výrobek. Na zvýšení kvality mlékárenských výrobků v posledních 20 letech se výrazně podílí lepší kvalita suroviny (patrně ve větší míře než u ostatních potravin), ale i nové technologie. Zvýšení kvality se týká zejména vyšší bezpečnosti a delší trvanlivosti výrobků. Podíl na tom má kromě kvality suroviny, hygieny a sanitace ve výrobě i dokonalejší balení výrobků. Novými technologiemi jsou obvykle míněny postupy alternativní ke stávajícím postupům tepelného ošetření (ohmický, mikrovlnný a infračervený ohřev, UV a gama záření, ultrazvuk, vysoký tlak, pulzní elektrické pole). Přes mnohaletý výzkum v této oblasti je zatím praktická využitelnost těchto technologií pro mléko a mlékárenské výrobky

  • Název v anglickém jazyce

    New technologies and quality of dairy products.

  • Popis výsledku anglicky

    Quality of dairy products has several aspects like nutritional, sensorial or microbiological. Quality of dairy products depends mainly on quality of raw milk and used technology. Quality was increased especially in terms of safety and shelf life of dairyproducts. New technologies - alternatives to heat treatment, technologies for production of milk with extended shelf life and separation techniques are discussed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/FR-TI1%2F470" target="_blank" >FR-TI1/470: *Progresivní technologie zpracování slané syrovátky z výroby sýrů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-839-9

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    6-9

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    21. 5. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku