Křemík a pivo
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43894991" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43894991 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Křemík a pivo
Popis výsledku v původním jazyce
Křemík je esenciální prvek, který je nezbytný pro správnou funkci pojivových tkání. Pivo je známo jako výborný zdroj biodostupného Si. Jeho koncentrace v pivu je od 10 do 50 mg.l-1, v závislosti na použitých surovinách a technologii. Obecně, obsah Si v pivu roste s koncentrací původní mladiny. Během dekokčního rmutování se Si vyluhuje ze sladu mnohem vice než při infuzním rmutování.
Název v anglickém jazyce
Silicon and beer
Popis výsledku anglicky
Silicon is an essential trace element, which is especially needed for the correct function of connective tissues. Beer is known as an excellent source of bioavailable Si. Its concentration in beer ranges from 10 to 50 mg.l-1 depending on the raw materials used and brewing technology. Generally, the Si content in beer rises with the original wort concentration. During the decoction mashing Si from malt is leached much more than in infusion.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
107
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
110-113
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—