Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Milička habešská a možnosti užití pro potravinářské účely

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896940" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896940 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Milička habešská a možnosti užití pro potravinářské účely

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Teff (Eragrostis tef) je obilovina s miniaturními zrny, původně rostoucí v severní Africe; a v Etiopii zůstává důležitou základní potravinou ve formě kaše a ingera, spontánně kvašených placek. Její potenciál v pekařských výrobcích (celozrnná mouka) spočívá v mimořádném nutričním složení, zejména bezlepkovému charakteru bílkovin a vysokému obsahu vápníku a železa. Podle laboratorních testů zahrnutí tef mouky až do výše 30 % negativně ovlivnilo reologické vlastnosti těsta a mazovatění škrobu. Pekařský výrobek s 20 % tef dosáhl standardní spotřebitelské kvality.

  • Název v anglickém jazyce

    Eragrostis tef and utilization possibility in food industry

  • Popis výsledku anglicky

    Teff (Eragrostis tef) is a miniscule cereal grain that is native to northern Africa; in Ethiopia, it remains an important staple food as porridge and ingera, naturally leavened flat bread. A small-grained cereal has a potential to be used in bakery product (as wholemeal flour) owing to its excellent nutritional profile, especially non-gluten protein content and high level of calcium and iron. According to laboratory tests, incorporation of teff flour up to the level of 30% negatively affected dough rheological and pasting properties. An addition to 20% can be used for final bakery product with standard consumer features.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2013

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    106-108

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus