Milička habešská a možnosti užití pro potravinářské účely
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896940" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896940 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Milička habešská a možnosti užití pro potravinářské účely
Popis výsledku v původním jazyce
Teff (Eragrostis tef) je obilovina s miniaturními zrny, původně rostoucí v severní Africe; a v Etiopii zůstává důležitou základní potravinou ve formě kaše a ingera, spontánně kvašených placek. Její potenciál v pekařských výrobcích (celozrnná mouka) spočívá v mimořádném nutričním složení, zejména bezlepkovému charakteru bílkovin a vysokému obsahu vápníku a železa. Podle laboratorních testů zahrnutí tef mouky až do výše 30 % negativně ovlivnilo reologické vlastnosti těsta a mazovatění škrobu. Pekařský výrobek s 20 % tef dosáhl standardní spotřebitelské kvality.
Název v anglickém jazyce
Eragrostis tef and utilization possibility in food industry
Popis výsledku anglicky
Teff (Eragrostis tef) is a miniscule cereal grain that is native to northern Africa; in Ethiopia, it remains an important staple food as porridge and ingera, naturally leavened flat bread. A small-grained cereal has a potential to be used in bakery product (as wholemeal flour) owing to its excellent nutritional profile, especially non-gluten protein content and high level of calcium and iron. According to laboratory tests, incorporation of teff flour up to the level of 30% negatively affected dough rheological and pasting properties. An addition to 20% can be used for final bakery product with standard consumer features.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2013
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
106-108
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—