Nutritional properties of non-traditional seeds
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43896934" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43896934 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nutritional properties of non-traditional seeds
Popis výsledku v původním jazyce
Chemical composition, nutrition benefits and fortification possibility of amaranth, quinoa, lupin, hemp, teff and chia in form of seed or flour were explored. The highest dietary fibre content was found in lupin and both chia seed samples (39.4; 30.2 and30.6%, respectively). Lupin (36.9%) and all 5 types of hemp flour (23.7-32.8%) are rich in protein. In comparison to wheat flour, significantly higher amount of ash was found in all hemp samples (6.44-8.05%). Independently to plant source, resistant starch rate was determined in small amounts only (from 0.1 to 0.7%). All studied samples could be recommended as valuable recipe components for wheat flour fortification.
Název v anglickém jazyce
Nutritional properties of non-traditional seeds
Popis výsledku anglicky
Chemical composition, nutrition benefits and fortification possibility of amaranth, quinoa, lupin, hemp, teff and chia in form of seed or flour were explored. The highest dietary fibre content was found in lupin and both chia seed samples (39.4; 30.2 and30.6%, respectively). Lupin (36.9%) and all 5 types of hemp flour (23.7-32.8%) are rich in protein. In comparison to wheat flour, significantly higher amount of ash was found in all hemp samples (6.44-8.05%). Independently to plant source, resistant starch rate was determined in small amounts only (from 0.1 to 0.7%). All studied samples could be recommended as valuable recipe components for wheat flour fortification.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Life Medicine
ISSN
2329-5430
e-ISSN
—
Svazek periodika
2
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
10-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—