Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutritional properties of non-traditional seeds

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43896934" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43896934 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional properties of non-traditional seeds

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Chemical composition, nutrition benefits and fortification possibility of amaranth, quinoa, lupin, hemp, teff and chia in form of seed or flour were explored. The highest dietary fibre content was found in lupin and both chia seed samples (39.4; 30.2 and30.6%, respectively). Lupin (36.9%) and all 5 types of hemp flour (23.7-32.8%) are rich in protein. In comparison to wheat flour, significantly higher amount of ash was found in all hemp samples (6.44-8.05%). Independently to plant source, resistant starch rate was determined in small amounts only (from 0.1 to 0.7%). All studied samples could be recommended as valuable recipe components for wheat flour fortification.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional properties of non-traditional seeds

  • Popis výsledku anglicky

    Chemical composition, nutrition benefits and fortification possibility of amaranth, quinoa, lupin, hemp, teff and chia in form of seed or flour were explored. The highest dietary fibre content was found in lupin and both chia seed samples (39.4; 30.2 and30.6%, respectively). Lupin (36.9%) and all 5 types of hemp flour (23.7-32.8%) are rich in protein. In comparison to wheat flour, significantly higher amount of ash was found in all hemp samples (6.44-8.05%). Independently to plant source, resistant starch rate was determined in small amounts only (from 0.1 to 0.7%). All studied samples could be recommended as valuable recipe components for wheat flour fortification.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Life Medicine

  • ISSN

    2329-5430

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    10-14

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus